Zanimljiv spisak država
16

Američka prodaja oružja u inostranstvu dostigla rekordan nivo: Poljska najveći kupac

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američka prodaja oružja u inostranstvu naglo je porasla prošle godine, dostigavši ​​rekordnih 238 milijardi dolara, jer je ruska invazija na Ukrajinu podstakla potražnju.

Poljska, koja trenutno želi da proširi svoju vojsku, napravila je neke od najvećih kupovina. Država je kupila helikoptere Apache za 12 milijardi dolara, a platila je i 10 milijardi dolara za raketne sisteme visoke pokretljivosti (Himars) i 3,75 milijardi dolara za tenkove M1A1 Abrams.

Premijer Donald Tusk obećao je da će nastaviti program vojne modernizacije prethodne konzervativne vlade, koji je imao za cilj da Poljsku učini "najmoćnijom kopnenom silom u Evropi".

Njemačka je u međuvremenu potrošila 8,5 milijardi dolara na helikoptere Chinook. Bugarska je platila 1,5 milijardi dolara za oklopna vozila Stryker, a Norveška je kupila višenamjenske helikoptere u vrijednosti od milijardu dolara. Češka je kupila 5,6 milijardi dolara u avionima F-35 i municiji.

Izvan Evrope, izvještaj o oružju je pokazao da je Južna Koreja platila 5 milijardi dolara za avione F-35, a Australija 6,3 milijarde dolara na avione C130J-30 Super Hercules. Japan je postigao dogovor od milijardu dolara za nadzorni avion E-2D Hawkeye.

"Transfer oružja i odbrambena trgovina važni su alati američke vanjske politike s potencijalnim dugoročnim implikacijama na regionalnu i globalnu sigurnost", navodi State Department u svom godišnjem dopisu objavljenom u ponedjeljak.

Prodaju su također potaknule zemlje koje su se okrenule od Rusije, koja je decenijama bila drugi najveći prodavač oružja nakon SAD-a, kaže šef odjela za promet oružja.