Svijet
0

Američka humanitarka i vozač oteti u Afganistanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Moguće je da su američka humanitarna radnica i njen lokalni vozač koji su oteti u Afganistanu ubijeni, saopćila su strane grupe u srijedu.

Nepoznati naoružani ljudi oteli su Cyd Mizell (49), službenicu Asian Rural Life Development Foundation (ARLDF), i njenog vozača dok su odlazili na posao u automobilu u južnom gradu Kandaharu.

"Iako nemamo potvrdu njihove smrti, u proteklih nekoliko dana primili smo informaciju koja nagovještava da je dvoje naših radnika ubijeno", navodi ARLDF na svojoj web stranici.

Nijedna grupa nije preuzela odgovorenost za otmicu, a talibanski pobunjenici koji stoje iza brojnih nedavnih otmica negirali su umiješanost.

"Da, strahujemo da su ubijeni", izjavio je Reutersu u srijedu zvaničnik koji radi za zapadnu sigurnosnu grupu koji je tražio da ostane anoniman. Dodao je da drugi detalji nisu dostupni kao poput toga ko ih je ubio i zašto. Afganistanska vlada još nije potvrdila ubistvo ove dvije osobe.

Mizell je godinama živjela u Kandaharu, gdje samo nekolicina zapadnih humanitarnih radnika živi i radi zbog sigurnosnih problema.

Ona je govorila lokalnim paštunskim jezikom i nosila je burku koja je pokriva od glave do pete, poput većine žena u bivšem talibanskom središtu.

Osim talibana, kriminalne bande, trgovci drogom i naoružane grupe također su umiješani u otmice stranaca i Afganistanaca.

Talibani su oteli 23 Južnokorejaca u julu prošle godine. Grupa je ubila dvoje talaca prije nego što je oslobodila ostale nakon sporazuma postignutog s južnokorejskom vladom.