Brojne reakcije
52

Ambasador Izraela u Poljskoj izazvao bijes zbog izjave, reagovali brojni političari i novinari

V. K.
Ambasador Izraela u Poljskoj Yacov Livne
Ambasador Izraela u Poljskoj Yacov Livne
Nakon što je u napadu izraelske vojske život izgubio i humanitarni radnik iz Poljske, velika rasprava pokrenula se na društvenim mrežama, a u njoj su učestvovali ambasador Izraela i političari iz Poljske, uključujući i premijera Donalda Tuska.

Među prvima koji je reagovao bio je poljski desničar Krzysztof Bosak koji je rekao kako je potpuno jasno da je konvoj organizacije World Central Kitchen (WCK) bio humanitarni.

"Dobrovoljci su napadnuti nakon istovara hrane. čini se da izraelska komanda želi terorisati organizaciju i proizvesti rastuću glad među Palestincima. Trenutno tamo ljudi umiru, uključujući i bebe. To sve ima svoje ime - ratni zločini. Pozivanje izraelskog ambasadora u Ministarstvo vanjskih poslova je minimum onoga što bi se trebalo uraditi", napisao je Bosak.

Izjavu poljskog političara komentirao je ambasador Izraela u ovoj zemlji Yacov Livne.

"Ekstremna desnica i ljevica u Poljskoj optužuju Izrael za namjerna ubistva u napadu koji je rezultirao smrću članova humanitarne organizacije, među kojima je i poljski državljanin. Bosak tvrdi da Izrael vrši ratne zločine i teroriše humanitarne organizacije te izgladnjuje Palestince. To je isti onaj čovjek koji do danas nije pristao da osudi masakr koji je počinio Hamas 7. oktobra i čiji je stranački kolega, desničarski ekstremista, koristio protivpožarni aparat za gašenje menore koja je zapaljena povodom Hanuka u parlamentu u Varšavi", rekao je ambasador.

Poručio je kako će Izrael ostati demokratska država.

"Zaključak svega. Antisemiti će uvijek ostati antisemiti, a Izrael će ostati demokratska jevrejska država koja se bori za svoje pravo na postojanje. Također, za dobro cijelog zapadnog svijeta", dodao je diplomata.

Povodom njegove izjave oglasila se i zastupnica nekada vladajuće partije Pravo i pravda (PiS).

"U Izraelu nema promjene. Vi ste antisemiti", poručila je.

Osim političara na tvrdnje ambasadora reagovao je i novinar Gazete Wyborcza Jakub Wencel.

"U suštini, uskoro će se ispostaviti da su ubijeni volonteri bili antisemiti jer su pružanjem humanitarne pomoći palestinskim civilima ugrozili pravo Izraela na postojanje", napisao je Wencel.

Posljednji koji se oglasio bio je i premijer Poljske Donald Tusk.

"Gospodine Netanyahu, ambasadore Livne, većina Poljaka pokazala je punu solidarnost s Izraelom nakon napada Hamasa. Danas, vi tu solidarnost stavljate na težak test. Tragični napad na volontere i vaša reakcija izazivaju potpuno razumljiv bijes"