Svijet
76

Ambasada Ukrajine: Dodikove izjave mogu naštetiti odnosima naših država

Klix.ba
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio čestitku rukovodstvu Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja u povodu referenduma u kojoj je čestitao "nezavisnost" Krima i izrazio uvjerenost da će stanovništvo Krima "graditi budućnost u sastavu Ruske Federacije", reagovali su iz Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini.

Iz ove ambasade su istakli da je Dodik i tokom sastanka s Ambasadorom Ruske Federacije u BiH A. Bocanom-Harčenkom također izjavio da referendum smatra legitimnim i demokratskim, "u skladu sa ustavom i međunarodnim pravom i poveljom UN o pravu naroda na samoopredjeljenje".

"Takve izjave imaju otvoreno neprijateljski karakter prema Ukrajini i potpuno proturječe ocjenama koje su dali krimskom 'referendumu', 'nezavisnosti' Krima i njegovom pripajanju Ruskoj Federaciji Evropska unija, SAD i cjelokupna međunarodna zajednica. Naime, Ukrajina i međunarodna zajednica pridržavaju se stava da 'referendum' i sve njegove posljedice nisu legitimni jer su realizirani u rezultatu vojne agresije Rusije protiv Ukrajine uz kršenje Ustava Ukrajine, Ustava Autonomne Republike Krim, Povelje UN i cjelokupnog međunarodnog prava koje štiti suverenitet i teritorijalni integritet postojećih država", ističu iz Ambasade Ukrajine u BiH.

"Mada prema Ustavu BiH predsjednik entiteta nema ovlaštenja u sferi spoljne politike Bosne i Hercegovine izjave predsjednika RS-a sposobne su zadati štetu odnosima naših dviju prijateljskih država, kao i autoritetu Bosne i Hercegovine u očima međunarodne zajednice. Osim toga, neophodno je imati u vidu da bilo koja podrška kršenja međunarodnog prava, agresije i separatizma može imati snažan negativni utjecaj na mir i stabilnost i na Balkanu", poručili su u saopćenju za javnost.