Svijet
0

Alžir: U eksploziji najmanje 28 mrtvih

FENA
Najmanje 28 osoba je poginulo u eksploziji automobila-bombe ispred baraka obalske straže na sjeveroistoku Alžira, saopćili su medicinski zvaničnici u toj mediteranskoj državi.

Do eksplozije je došlo u gradu Delisu, oko 50 kilometara istočno od alžirske prijestonice, u trenutku dok su pripadnici obalske straže prisustvovali jutarnjem podizanju zastave.

To je bio drugi teroristički napad u Alžiru za manje od 48 sati.

Sve žrtve bile su pripadnici obalske straže, koja pripada alžirskim oružanim snagama, a njihov broj povećavao se tokom dana jer je više povrijeđenih umrlo u bolnici.

U napadu je također ranjeno nekoliko desetaka osoba, prenijela je agencija AP.

Poslednji val bombaških napada u Alžiru izazvao je strahovanja da će se ponovo vratiti doba masovnih sukoba iz 1990-tih kada su alžirski islamski pobunjenici bili veoma aktivni.

U 15-godišnjem nasilju je poginulo oko 200.000 ljudi

Alžir je u međuvremenu postao je saveznik Sjedinjenih Država u globalnoj borbi protiv terorizma.

Današnja eksplozija dogodila se samo dva dana nakon što je u samoubilačkom bombaškom napadu u Batni, 430 kilometara jugoistočno od glavnog grada, ubijeno najmanje 20 ljudi.

Bombaš-samoubica digao je sebe u zrak u četvrtak, prije nego što je u posjetu Batni došao alžirski predsjednik Abdel Aziz Bouteflika.

Kako je saopćila policija, sigurnosne snage ubile su napadača u Batni, nakon što je bacio eksploziv i pokušao pobjeći.

Bouteflika je za napad u Batni okrivio islamističke pobunjenike, nazvavši ih kriminalcima koji pokušavaju ugroziti njegovu politiku nacionalnog pomirenja.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za dva posljednja napada u Alžiru.