Historijska paralela
66

Alkoholizam uništava ruske vojnike, a prije 150 godina su zbog alkohola poraženi u Krimskom ratu

F. H.
Foto: Twitter / Visegrad24
Foto: Twitter / Visegrad24
Prije gotovo tačno 150 godina, u borbi protiv Osmanskog carstva, Rusija je pretrpjela katastrofalan poraz u Krimskom ratu, dijelom i zbog navika opijanja koje je vojska preuzela tokom borbi.

Mark Lawrence Schrad, direktor Ruskih prostornih studija na Univerzitetu Villanova i autor knjige "Politika votke: Alkohol, autokratija i tajna historija ruske države", još 2014. godine napisao je da je pijanstvo mučilo rusku vojsku pod carem Nikolajem I, od običnih vojnika do visoke komande, dok su posrtali kroz bitke, samo da bi izgubili 100.000 vojnika i sam rat.

Schrad u knjizi detaljno opisuje slučajeve zbunjenih ruskih vojski ostavljenih da se bore bez komandanata, bolnica natopljenih mirisom votke i vojnika koji se žale nakon što su im uskraćeni porcije votke.

Krimski rat bio je još jedan primjer ratnog problema pijenja koji je upisan u anale ruske povijesti. Drugi primjer o kojem Schrad piše uključuje Rusko-japanski rat, u kojem je Japan pobijedio iako je bio brojčano nadjačan. Schrad citira pisanje novina iz Sankt Peterburga, "Japanci su pronašli nekoliko hiljada ruskih vojnika toliko mrtvih pijanih da su ih mogli napucati bajunetama kao svinje."

Iako to nije jedini razlog izgubljenih ratova, Schrad tvrdi da je votka odigrala značajnu ulogu u neuspjesima Rusije.

Tokom Prvog svjetskog rata, car je uveo prohibiciju koja je trajala sve dok Josif Staljin nije preuzeo vlast, ali Schrad piše o nemirima zbog regrutacije i pljački trgovina alkoholnim pićima, skladišta i destilerija.

Piće i vojna historija oduvijek su bile isprepletene, praksa potaknuta mitovima da piće daje vojnicima hrabrost, ali Schrad tvrdi da Rusija ima posebno jedinstvenu historiju s pićem.

Zašto je to sada važno? Nedavno obavještajno ažuriranje ministarstva odbrane Velike Britanije izvijestilo je da mnogi ruski vojnici umiru u Ukrajini zbog neborbenih problema kao što je, između ostalog, konzumiranje alkohola. Broj poginulih među ruskim vojnicima sada je dva puta veći od broja poginulih njihovih protivnika.

Schrad je rekao da ne želi praviti "direktne analogije sa stvarima koje su se dogodile prije 150 godina", ali paralele postoje.

"Iz ugla alkohola je zanimljivo. Mislim da danas nisu ni približno toliko važni kao što su bili tokom Rusko-japanskog rata ili Prvog svjetskog rata, ali su značajni, zar ne? To nije nešto što možete jednostavno zanemariti, zar ne? Imate demoraliziranu rusku vojsku i oni se suprotstavljaju vrlo entuzijastičnim ukrajinskim borbenim snagama koje su tu da brane svoju domovinu i brane svoj teritorij," rekao je Schrad.

Istraživač pojašnjava da historijski gledano, votka je bila najprofitabilnija ruskoj državi. Monopolizacija trgovine alkoholom i krčmama u Rusiji, još od careva, činila je 1/3 svih prihoda ruske države a onda je i u sovjetsko doba jedna četvrtina svih prihoda dolazila od prodaje votke vlastitom narodu. On kaže da u svojoj knjizi pokazuje da svaki put kada Rusija krene u rat postoji "alkoholna katastrofa", a kao primjere navodi Krimski rat, Rusko-japanski rat i Prvi svjetski rat.

"I tako to ulazi u neku vrstu trenutnog scenarija s Rusijom i Ukrajinom. Ukrajinci su također naslijedili dosta toga nasljeđa - pretpostavljam, neku vrstu društvenog alkoholizma, ali su se također na mnogo načina pomaknuli prema evropskijim sistemima, ne samo kada je u pitanju upotreba alkohola, već i regulacija", govori Schrad.

Kad je počeo rat, s ukrajinske strane uveli su neku vrstu opće zabrane tokom prvih mjeseci rata. Ideja je bila da alkohol nije neophodan za održavanje discipline i morala u vrijeme krize.

"Očito ste s ruske strane imali upravo suprotno. Imali ste ljude koji su teturali u rat, potpuno pijani. Imate puno tih izvještaja koji dolaze iz Ukrajine od preživjelih Rusa koji su počinili masovne zločine, često dok su bili pijani, što je još jedna konzistentna tema historije", kazao je Schrad.

Dalje navodi paralelu da kada je Rusija kasnije, 2022., počela s masovnim novačenjem, bila je ista stvar kao što se vidjela 1904.-1905. ili 1914. s Prvim svjetskim ratom da su se ljudi pojavili polupijani i potukli se s vojnim službenicima i nastavili pijući sve dok ne dođu na bojno polje.

"Ono što je fascinantno jest da Rusija postaje prva zemlja prohibicije nakon Prvog svjetskog rata jer je naučila lekciju nakon rusko-japanskog rata i to je svojevrsni kult vojničke trezvenosti. Sve zemlje koje su se uključile u Prvi svjetski rat ograničavale su dostupnost alkohola jer su sve te vojske diljem svijeta naučile svoju lekciju, kao što je to učinila Rusija, da bez obzira na to imate li dobru borbenu snagu ili pijanu borbenu snagu, stvarno možete napraviti razliku između pobjede i poraz. Pa bih rekao da je od Prvog svjetskog rata bilo više međunarodnog konsenzusa o ograničavanju alkohola u redovima, posebno kada je u pitanju ratovanje", navodi primjer shvatanja problema.

On ističe da je ruska vojska je na mnogo načina neka vrsta relikvije prošlosti i da bi dio problema mogao biti i način regrutacije koji provodi Rusija.