Svijet
0

Albanska nacionalna manjina u Srbiji ipak ušla u budući parlament

FENA
Jedina promjena koju je u ponedjeljak navečer, nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora u Srbiji, na konferenciji za novinare objavila Republička izborna komisija (RIK) u Beogradu jest to da će albanska nacionalna manjina ipak imati jednog predstavnika u budućem srbijanskom parlamentu.

Prema rezultatima RIK-a sa 97,26 biračkih mjesta obrađenima do ponedjeljka navečer, Srpska radikalna stranka u budućem sazivu parlamenta bit će najjača stranka sa 81 mandatom, Demokratska stranka Borisa Tadića imat će 65 mjesta u parlamentu, koalicija Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice i Nove Srbije Velimira Ilića 46 mandata, G17 Plus Mlađana Dinkića 16, isto kao i Socijalistička partija Srbije, te koalicija Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića, Građanskog saveza Srbije Nataše Mičić, Socijaldemokratske unije Žarka Korača i Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka 15 mjesta u Skupštini Srbije.

RIK je potvrdio i da će Koalicija za Sandžak Sulejmana Ugljanina u budućem parlamentu imati dva zastupnika, Savez vojvođanskih Mađara tri, Unija Roma Srbije jedno, kao i Koalicija Albanaca Preševske doline jedno mjesto, a još je neizvjesno hoće li i Romska partija ući u parlament, što će se znati tek nakon što budu obrađeni podaci sa svih biračkih mjesta.

Republička izborna komisija ima rok do četvrtka, 25. siječnja da proglasi službene i konačne izborne rezultate, nakon čega počinje teći rok od mjesec dana za konstituiranje Skupštine Srbije, te potom tromjesečni rok u kojem po Ustavu mora biti ustanovljena nova Vlada Srbije.

U slučaju da u tom roku vlada ne bude formirana, Skupština Srbije se raspušta i raspisuju se novi parlamentarni izbori.