SAD
0

Al-Qaida se neće oporaviti nakon smrti Bin Ladena

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki dužnosnici vjeruju da će se Al-Qaida teško oporaviti nakon smrti svog lidera Osame bin Ladena, navodi Associated Press.

Poslije svega, njegov najizgledniji nasljednik, Ayman al-Zawahiri, osorna je osoba koja izaziva podjele, a nedostaju mu harizma i mistika kojima je Bin Laden držao zajedno razne fracije Al-Qaide.

Bez Bin Ladena, vjeruju obavještajni dužnosnici, Al-Qaida bi se mogla raspasti ili postati slabija.

Ali Al-Qaida je i pokazala nešto - da je sposobna prilagodi se protivniku. Njeni operativci su naučili da se klone mobilnih telefona kako ne bi bili snimljeni, njihovi tehničari sastavljali su softver za šifre koji je zadavao muke američkim stručnjacima, a bombaši samoubice su uspijevali da se provuku i kroz pojačane sigurnosne mjere.

Bin Ladenova smrt, američkim metkom u glavu, u njegovom skrovištu u Pakistanu, došla je 15 godina nakon što je on proglasio rat Americi i skoro 10 godina otkad je izveo najveći napad na američkom tlu.

Međutim, mreža Al-Qaide koju on ostavlja iza sebe mnogo je drugačija od one prije 11. septembra 2001. Danas je jezgra Al-Qaide u Pakistanu u stalnom bijegu pred američkim bespilotnim letjelicama. Komunikacija im je usporena, sposobnost planiranja, financiranja i izvođenja napada je u velikoj mjeri smanjena.

Ogranci Al-Qaide su narasli u Jemenu, Iraku i Alžiru, gdje teroristi koriste lokalne teškoće da bi razvili zastavu džihada. U tom smislu smrt Bin Ladena mogla bi po Al-Qaidu biti mnogo štetnija psihološki nego operativno, navodi Associated Press.

Al-Zawahiri je vodio godinama operacije Al-Qaide, dok je Bin Laden bio odsječen od svijeta, jer u svom skrovištu u Pakistanu nije imao ni telefon ni internet, već je koristio kurire za prenošenje poruka. To je učinilo svako sudjelovanje u bilo kakvoj operaciji praktično nemogućim i Bin Laden je bio sveden na status figure, kažu stručnjaci za terorizam.

Smatra se da danas najveću prijetnju po SAD predstavlja ogranak Al-Qaide u Jemenu, koja je daleko od centrale u Pakistanu. Oni također rade ono što Bin Laden nikada nije mogao: prilagođavaju svoju poruku zapadnoj publici kojoj se obraćaju na engleskome.

Stručnjaci se međutim slažu da čak i da SAD eliminira Al-Zawahirija, ni to ne bi značilo kraj Al-Qaide i ukazuju da je teroristička mreža Hakani, u Pakistanu, koja je povezana s Al-Qaidom, već najavila da se njene aktivnosti neće promijeniti.