Svijet
0

Al-Qaida prijeti da će oteti saudijske prinčeve

FENA
Drugi čovjek Al-Qaide na arapskom poluotoku zaprijetio je da će oteti saudijske prinčeve i zvaničnike kako bi postigao oslobađanje jedne svoje aktivistice iz prvih redova uhapšene u Saudijskoj Arabiji, navodi se u jednom audio snimku objavljenom u četvrtak na islamskoj internetskoj stranici.

Said al-Shihri sa sjedištem u Jemenu i bivši zatvorenik u Gvantanamu zatražio je od pristalica A-Qaide da "prikupljaju informacije i potstiču muslimane da formiraju ćelije za otmice kršćana, prinčeva iz porodice Al-Saoud i velikih zvaničnika, naročito ministara i oficira.

"Rekli smo našim vojnicima, izvršite otmice kako bismo oslobodili zatvorenike, među kojim je i Haila al-Kossair, uhapšena u Bouraidi, u regiji Al-Qassim, sjeverno od Rijada", rekao je on.

Ona je udovica jednog pripadnika Al-Qaide ubijenog u sigurnosnoj operaciji saudijskih vlasti prije šest godina. Umiješana je u regrutiranje i financiranje ćelija Al-Qaide, objavila je satelitska televizija Al-Arabiya sa sjedištem u Dubaiju, prenosi AFP.