Svijet
0

Al-Qaida preuzela odgovornost za trostruki napad

FENA
Irački ogranak mreže al-Qaida, na čelu s jordanskim ekstremistom Abu Mussabom al-Zarqawijem, preuzeo je odgovornost za trostruki krvavi samoubilački napad u Amanu u srijedu na hotele, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na internet stranici.

"Naši hrabri lavovi pokrenuli su novi napad u Amanu", navodi se u saopštenju Al-Qaide.

"Nakon što smo razmotrili i označili naše ciljeve, izabrani su hoteli", navodi se u saopštenju, čija autentičnost nije mogla biti odmah potvrđena.

Potpredsjednik jordanske vlade Marwan Moacher je izjavio da je u istrazi o napadima osumnjičena osoba broj jedan Zarqawi.

"Ne možemo biti još sasvim sigurni da je Zarqawi odgovoran za napade na hotele, ali je on sigurno osumnjičena osoba broj jedan" rekao je.

Al-Zarqawi je osuđen na smrt u odsustvu u Jordanu. Njegova grupa je odgovorna za nekoliko krvavih napada u Iraku.

Aman se tokom noći i jutra nalazio pod policijskom opsadom, no vlasti nisu pronašle niti uhapsile napadače za koje se pretpostavlja da se radi o bombašima samoubojicama.

Sigurnost je pojačana u cijelom gradu, posebno ispred triju hotela koji su bili metom trostrukog bombaškog napada u kojem je, kako jutros javljaju agencije, poginulo najmanje 60, a ranjeno nekoliko stotina ljudi.

Hoteli Radisson SAS, Hyatt i Days Inn okruženi su čeličnim barijerama a prilaze čuva vojska. Zbog proglašenja dana žalosti u četvrtak su zatvorena ministarstva, škole i sve javne ustanove, a vrata su zatvorile i diplomatske misije.

Jordan je privremeno zatvorio i kopnene granice s Irakom, a zatvoren je i granični prijelaz prema Zapadnoj obali. Zračne luke su otvorene, ali i na njima su u većem broju prisutne snage sigurnosti.