Irak
0

Al-Qaida preuzela odgovornost za dvostruki napad na komercijalnu banku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Irački ogranak Al-Qaide priznao je odgovornost za dvostruki samoubilački napad autobombom na Komercijalnu banku u Bagdadu u kojem je u nedjelju život izgubilo 26 ljudi, saopćio je u srijedu SITE, američki centar za nadziranje islamističkih internetskih stranica.

"Islamska država Irak“, organizacija koja pokriva brojne grupe islamista, navodi u saopćenju da su dvojica njenih pristalica „pokrenula jedan drugi napad“, ovaj put na Iračku komercijalnu banku koju su osnovali „kršćani“ početkom rata“ 2003. godine.

"Vojnici Islamske države Irak su otvorili prolaz u sigurnosnim ogradama da bi postigli svoj cilj“, navodi se u tekstu i dodaje da su u dvostrukom napadu oštećene prostorije banke i da su ubijeni uposlenici i policajci, ne navodeći njihov broj.

Komercijalna banka je saopćila u ponedjeljak da je njena filijala u Bagdadu ponovo otvorena uprkos oštećenjima nastalim u dvostrukom napadu prethodnog dana, koji se dogodio sedmicu dana nakon teškog napada na Iračku centralnu banku za koji je odgovornost preuzela Al-Qaida i upisala ga u svoje najveće operacije započete u augustu 2009. godine napadima autobombama na nekoliko ministarstva.