Nova videoporuka
0

Al-Qaida ponovo poziva na ubijanje Amerikanaca

FENA
Anwar al-Awlaki (Foto: AP)
Anwar al-Awlaki (Foto: AP)
Radikalni imam Anwar al-Awlaki, američki državljanin s utočištem u Jemenu, za koga američki dužnosnici tvrde da je lider ogranka terorističke organizacije Al-Qaide na Arapskom poluotoku, pozvao je na ubijanje Amerikanaca u novoj videoporuci objavljenoj u ponedjeljak na radikalnim islamističkim web stranicama. Al-Awlaki je u poruci, koja traje 23 minuta, rekao da nikome nije potrebna dozvola za ubijanje Amerikanaca, kao i da su arapski i jemenski lideri korumpirani, objavio je britanski BBC.

"Kraljevi, emiri i predsjednici nisu kvalificirani da predvode ne samo državu već ni stado ovaca. Ako su lideri korumpirani, onda intelektualci imaju odgovornost da vode državu", poručio je.

Web stranica YouTube je prošle sedmice uklonila više stotina snimaka u kojima Al-Awlaki poziva na džihad, uz obrazloženje da predstavljaju kršenje zabrane govora mržnje te da potiču na nasilje.

Istražitelji koji su radili za demokratskog kongresmena Anthonyja Weinera iz New Yorka prošlog mjeseca su pronašli više od 700 videosnimaka na kojima se pojavio Al-Awlaki.

Američko ministarstvo financija u julu je stavilo Al-Awlakija na crnu listu terorista i uvelo financijske sankcije protiv njega, a BBC javlja da se on nalazi i na popisu CIA-e za odstrjel, koji je odobrio osobno američki predsjednik Barack Obama.

Američki dužnosnici tvrde da je Al-Awlaki regrutirao Umara Faruka Abdulmutalaba, Nigerijca koji je optužen da je 25. decembra 2009. godine pokušao da raznese avion iznad Detroita.

Major Nidal Hasan, američki vojni psihijatar optužen za ubojstvo 13 vojnika u američkoj bazi Fort Hood prošle godine, dobivao je vjerske savjete od Al-Awlakija, a student koji je proglašen krivim za pokušaj ubojstva poslanika Stephena Timmsa u istočnom Londonu bio je inspiriran Al-Awlakijevim propovijedima na internetu.