Svijet
0

Al-Qaida jača u sjevernoj Africi

FENA
Na nedavnoj konferenciji za novinare američki ministar odbrane Robert Gates upitan je o rezultatima istraživanja koje se bavilo jačanjem Al-Qaide te odgovorio kako je "regija u kojoj je posljednjih mjeseci Al-Qaida izrazito jačala svoj utjecaj sjeverna Afrika".

Izjava ministra Gatesa iznenadila je one koji se sjećaju riječi njegovog prethodnika Donalda Rumsfelda, otprije godinu i po – nakon njegove posjete Alžiru, Tunisu i Maroku.

Upitan zadobija li Al-Qaida uporište u regiji Magreba, Donald Rumsfeld je rekao: "Svaka od te tri zemlje dobro upravlja svojom unutrašnjoj situacijom. To čine tako dobro da je prisutnost Al-Qaide vrlo malo vjerojatna."

Promjena u Pentagonovoj procjeni nije iznenadila Evana Kohlmanna, stručnjaka za terorizam koji radi za Internet stranice globalterroralert.com. "Za vrlo kratko vrijeme dogodilo se na tome planu jako mnogo", kazao je on, prenosi Glas Amerike.

Evan Kohlman i drugi stručnjaci za terorizam primjećuju da je Salafistički borbeni pokret, koji već više godina vodi pobunu u Alžiru, promijenio ime, te da se sada naziva "Al-Qaida u zemljama islamskog Magreba". On dodaje da je aktivnost te skupine najvidljiviji znak novostečenog utjecaja Bin Ladenove globalne mreže.

No, postoje i neke manje grupe u regiji koje su u novije vrijeme postale bliske Al-Qaidi. Evan Kohlmann kaže da je povezanost postala očita nakon samoubilačkog napada u Alžiru početkom prošlog mjeseca. Za taj je napad odgovornost preuzela lokalna podružnica Al-Qaide.

"Činjenica da Al-Qaida sada kao dio svoje taktike koristi bombaše-samoubojice, što je za Alžir popuno novo, pokazuje dvije stvari. Prvo, rat u Iraku utječe na razmišljanje terorista u Alžiru. I drugo – ovakav napad ukazuje na snagu lojalnosti lokalnih pobunjenika Al-Qaidi", kazao je.

Analitičar Daniel Benjamin, koji radi u vašingtonskom Institutu Brookings, regionalno širenje Al-Qaide objašnjava ovim riječima: "Zbog toga što ima ojačano uporište u Pakistanu, te što je uspješna u Iraku, Al-Qaida sada predstavlja prepoznatljiv 'brand'. Ljudi žele biti s njom povezani."

Daniel Benjamin, stručnjak za problematiku islamskog džihada, bio je djelatnik vladinog Vijeća za nacionalnu sigurnost, u administraciji predsjednika Billa Clintona. On kaže da utjecaj Al-Qaide jača i na Srednjem istoku, a možda i šire.

"Ne mislim da je riječ samo o Magrebu. No, Magreb je sve više i više dio Al-Qaidine mreže. Ako je tako, to znači da je i prijetnja po Evropu veća. Jer, većina islamskih grupa koje tamo djeluju ima veze sa sličnim organizacijama u Evropi."

Daniel Benjamin dodaje da - prema nekim izvještajima - Al-Qaida djeluje i u Pojasu Gaze, koju sada kontrolira ekstremni palestinski pokret Hamas.

Teresa Whelan, dužnosnica američke diplomatije odgovorna za odnose sa državama Afrike, kaže da Pentagon prati širenje Al-Qaidinog utjecaja u Africi: "Riječ je o dodatnoj manifestaciji prijetnje od Al-Qaide. Njezina je mreža proširila svoj globalni doseg, povezavši se s lokalnim ekstremnim skupinama."

Teresa Whelan zabrinuta je da će takvo savezništvo rezultirati novim napadima: "Prirodno bi bilo očekivati da Al-Qaida želi demonstrirati svoje sposobnosti u zemljama Magreba. Može se očekivati da te Al-Qaidi pridružene skupine žele, na dramatičan način, pokazati što mogu."

Evana Kohlmana brine isti problem. On podsjeća da iz Sjeverne Afrike dolazi oko trećina Al-Qaidinih militanata koji se sada bore u Iraku. Kada se vrate kućama, možemo očekivati probleme, kazao je Kohlmann.

"Irak je postao mobilizator za nezadovoljnike, svojevrsna lokomotiva terorizma. Tamošnji sukob privlači desetke islamskih boraca, ne samo iz Alžira već i iz Maroka, Tunisa, Libije, i drugih zemalja. Oni se u Iraku uče terorizmu. No, u jednom će trenutku oni otići kući. Kada tamo dođu – čime će se baviti?" - upitao je Kohlman.

Osim toga, Al-Qaida je navodno podijeljena u vezi s "izvozom" terora u evropske zemlje. Pozivu na samoubilačke akcije, koji je odaslao jedan regionalni teroristički vođa, nije se, kako se čini, niko odazvao. Uglavnom, kaže Evan Kohlmann, tek će se za nekoliko godina znati je li Al-Qaida u zemljama Magreba stvarna prijetnja.

Teresa Whelan, zamjenica državne tajnica odgovorna za odnose s Afrikom, kaže da zemlje u regiji solidno održavaju unutrašnju sigurnost, te da ne postoji potreba za američku regionalnu inicijativu na području protuterorizma.

"Mislim da tu neće trebati pojačanja. Postojeći programi su dobri, izdašno finansirani. Surađujemo sa svim tim zemljama – od temeljnih sigurnosnih pitanja, do izgradnje njihove sigurnosne infrastrukture, pa do problematike vezane za moguću regrutaciju novih terorista", dodala je.

Teresa Whelan napominje da su moguće izvjesne promjene u postojećim programima ako prijetnja Al-Qaide ojača.