Iz zatvora u Tunisu
0

Al Mahmudi: Gadafi finansirao Sarkozyjevu kampanju

SRNA
Nicolas Sarkozy (Foto: Arhiv/AFP)
Nicolas Sarkozy (Foto: Arhiv/AFP)
Bivši libijski premijer Bagdadi al Mahmudi, koji je u Tunisu u zatvoru, potvrdio je da je Muamer Gadafi finansirao 2007. godine kampanju francuskog kandidata Nicolasa Sarkozyja, objavili su danas u Tunisu Bagdadijevi advokati.

"Muamer Gadafi, njegov režim i zvaničnici koji su radili sa njim finansirali su Sarkozyjevu izbornu kampanju 2007. godine", izjavio je advokat Bešir Esid novinarima, navodeći da je u pitanju suma od oko 50 miliona evra.

 Prema Esidovim riječima, dogovor je, po nalogu Gadafija, zaključio bivši šef libijske obavještajne službe Musa Kusa a to dokazuju dokumenta koja još uvijek postoje.

Drugi Mahmudijev advokat Mabruk Kuršid dodao je da njegov klijent smatra da iza njegovog pritvora u Tunisu stoji Sarkozy.

"Moje hapšenje i pritvor u Tunisu pokrenuo je francuski predsjednik kako se ne bi otkrile pojedinosti o finansiranju njegove kampanje 2007. godine", rekao je Mahmudi svom advokatu.

Francuski informativni portal "Mediapar" objavio je  krajem prošle sedmice dokument koji potvrđuje da je Tripoli sa 50 miliona eura finansirao Sarkozyevu kampanju 2007. godine.