Svijet
0

"Al-Hayat": Izrael i Hezbollah kontaktirali preko posrednika

FENA
Izrael i Hezbollah su uspostavili kontakt preko njemačkih posrednika i Međunarodnog Crvenog križa u pokušaju da se dogovore o uvjetima za okončanje sukoba u Libanu, prenose izraelski mediji pisanje arapskog lista Al-Hayat.

Dogovor bi uključivao razmjenu zatvorenika, u sklopu sveobuhvatnog rješenja za okončanje rata između dvije strane koji traje 17 dana.

Libanski izvori su naveli da su kontakti uspostavljeni u srijedu i da su još u početnoj fazi jer se nije razgovaralo o detaljima dogovora, već o općim principima koji bi mogli biti osnova za uspjeh.

Posrednici pripremaju teren za daljnje razgovore ali nemaju nikakvu informaciju o dvojici vojnika koje su pripadnici Hezbollaha oteli u prekograničnom napadu 12. jula.

Hezbollah odbija bilo šta kazati, dok pregovori ne napreduju ka konačnom rješenju. Ta organizacija smatra da sve, pa čak i vijest o vojnicima, ima cijenu koju Izrael mora platiti da bi dokazao iskrenost svojih namera.

Hezbollah je izrazio nezadovoljstvo nedavnim saopćenjem libanskog šefa diplomatije Faouzija Salloukha da su vojnici živi i dobrog zdravlja.

Za sada se ne zna ni šta Hezbollah zahtijeva u razmjeni zatvorenika, a posebno da li traži i puštanje Palestinaca iz izraelsksih zatvora uz libanske zatočenike.

U izraelskom zatvorima nalaze se oko 8.000 Palestinaca i vojno krilo Hamasa tražilo je da hiljadu bude oslobođene uz sve zatočene palestinske žene i djecu, u zamjenu za izraelskog desetara otetoga 24. juna u napadu na izraelski vojni punkt u južnom Izraelu.

Zvanični stav Izraela je da ne pregovora o razmjeni zatvorenika, o čemu je izraelski premijer Ehud Olmert osobno obavijestio porodice otetih. Međutim, Izrael je preko njemačkih posrednika ranije razmjenjivao zarobljenike i tijela poginulih u sukobu s Hezbollahom.