Francuska
68

Aktivista Greenpeacea bacio dimnu bombu na nuklearku

Klix.ba
(Foto: AFP)
Jedan od članova najpoznatije svjetske ekološke aktivističke organizacije Greenpeace danas je bacio dimnu bombu na jednu od francuskih nukleranih elektrana koja se nalazi u blizini Lyona.

Kako su saopštili iz Greenpeacea, cilj bacanja bombe bio je da pokažu koliko su nuklearne elektrane u Francuskoj nezaštićene. Jedan od članova preletio je preko nuklearke i bacio dimnu bombu na jedan od četiri reaktora. Nakon toga, sletio je u krug nuklerane elektrane gdje je i uhapšen.

"Ovo smo uradili kako bi vlastima pokazali da su nuklerane elektrane nezaštićene od napada iz zraka. O tome niko ne misli", kazao je Yannick Rousselet, jedan od aktivista Greenpeace za list Le Parisien.

"Samo nekoliko dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora, želimo da političari ovakve stvari uzmu u obzir. Ovo predstavlja veliki riziki za Francusku", dodao je Rousselet.

Sophia Majnoni, još jedna članica Greenpeacea kazala je za francusku televiziju iTélé kako su nuklearne elektrane dostruki rizik za građane te zemlje.

"Avion bi se mogao srušiti ili neko bi mogao napraviti teroristički čin", kazala je Majnoni.

U decembru protekle godine, 11 članova ove organizacije uspjelo je ući u četiri nuklearne elektrane bez ikakvih problema. Nakon ovog incidenta, ministar unutrašnjih poslova Francuske Claude Guéant objavio je kako će poraditi na sigurnosti nuklearnih elektrana.