Ministri finansija G-7
0

Akcija na stabiliziranju finansijskih tržišta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministri finansija sedam najrazvijenijih zemalja su potvrdili predanost zajedničkom radu na stabilizaciji svjetskih finansijskih tržišta, uz upotrebu "svih raspoloživih instrumenata", no nisu iznijeli konkretne planove za rješavanje kreditne krize koja potresa svijet.

"Ministri G-7 su se danas suglasili da sadašnja situacija traži hitno i izvanredno djelovanje. Predani smo zajedničkom radu da bi stabilizirali finansijska tržišta i obnovili kreditiranje, kako bi se podržao globalni gospodarski rast", kazali su ministri skupine G 7 nakon sastanka u Washingtonu, održanog na marginama Godišnjeg zasjedanja Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Oni su obećali koristiti "sve raspoložive instrumente" kako bi spriječili propadanje finansijskih institucija "važnih za sustav" i osigurali da banke mogu prikupljati kapital iz javnih i privatnih izvora.

Ministri G-7 ipak nisu izrijekom podržali britanski plan da država jamči posudbe među bankama, što je po mnogima na Wall Streetu vitalno važan korak da se okonča 14-mjesečno previranje i rastuća panika posljednjih tjedana.

Američki ministar finansija Henry Paulson, kazao je da administracija razmatra planove za preuzimanje dioničkih udjela u finansijskim institucijama. Japanski ministar finansija također je najavio da Japan razmatra dokapitalizaciju banaka iz državnog proračuna.

Ministri finansija skupine G-7, koju čine SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i Japan, u saopćenju sa sastanka su iznijeli plan akcije, koji predviđa "korake za odmrzavanje kreditnih i novčanih tržišta, kako bi se osiguralo da banke i druge institucije imaju široki pristup likvidnosti i finansiranju".

Također su najavili da će "osigurati uvjete da banke i druge

finansijske institucije mogu prikupiti dovoljno kapitala iz javnih i privatnih izvora, kako bi se obnovilo povjerenje i pokrenulo kreditiranje pojedinaca i poduzeća".

Naglasili su kako je važno da svaka zemlja ima "snažne i dosljedne programe osiguranja depozita u bankama", da je potrebno poduzeti akciju za ponovno pokretanje sekundarnih tržišta za hipotekarne kredite i drugu osiguranu imovinu.

Američki ministar finansija Paulson je ocijenio da je skupina G-7 "dovršila agresivni plan akcije, kako bi se posvetila rješavanju previranja na globalnim tržištima i pritisku na financijske institucije", njihovih zemalja.

U saopćenju se ipak ne navode konkretne akcije koje će poduzeti G-7, a to je ono što su finansijske institucije i ulagači očekivali, ocijenili su stručnjaci. Ministri financija moraju objaviti konkretne korake do kraja vikenda ako žele smiriti uzburkane burze.

"Vrijeme za takva saopćenja je davno prošlo. Trebamo vidjeti stvarnu akciju. No burze su pomalo zabrinute da središnjim bankama u ovoj fazi nije ostalo puno 'aduta' u rukavu", ocijenio je Eswar Prasad, profesor ekonomije sa sveučilišta Cornell, prenosi Hina.