Afganistanka počinje novi život
0

FOTO / Aishi je suprug odsjekao nos, sada je dobila novi

Sarajevo-x.com
Devetnaestogodišnja Afganistanka Aisha, kojoj su talibani odsjekli nos i uši jer je "osramotila porodicu svog supruga" dobila je umjetni nos. Mlada djevojka, koja je svojom pričom šokirala svijet, svoj novi izgled je pokazala tokom ceremonije u Los Anglesu, gdje joj je Fondacija Grossman Burn dodijelila nagradu "Enduring Heart" za hrabrost, prenose agencije.

Za djevojku Aishu su svi čuli onda kada se pojavila na naslovnici magazina "Time". Njena priča o tome kako su je suprug i njegova porodica tretirali kao roba, tukli i maltretirali obišla je cijeli svijet, a mlada djevojka je tada istakla kako želi skrenuti pažnju na okrutnost talibana i na sudbine brojnih žena koje nemaju sreću, kao ona, da prežive.

Aisha se udala kada je imala 16 godina, kako bi otplatila očev dug, no supruga gotovo da nije ni viđala jer se on, navodno, borio u Pakistanu. Ona je živjela s ocem supruga i desetoricom njegove braće, talibana, koji su se iživljavali nad njom.

Nesretna djevojka pokušala je pobjeći, no policija ju je uhvatila… Po isteku petomjesečne kazne, svekar je došao po nju i vrato je kući. Tada je prvi put upoznala supruga. Izveo ju je pred talibanski sud koji je odlučio da joj se odsjeku uši i nos.

Taj barbarski čin počinio je upravo on.

"Kada mi je odsjekao uši i nos onesvjestila sam se. Osjetila sam kao da je u mom nosu hladna voda. Otvorila sam oči i nisam mogla vidjeti ništa osim lokve krvi“, ispričala je nedavno Aisha za magazin "Time".

Nemilosrdni suprug ostavio ju je u planinama da iskrvari umre, ali na sreću, pronašli su je američki humanitarci. Nekoliko mjeseci su se brinuli za nju, a zatim je prebacili u SAD u udomiteljsku porodicu.

Nesretna djevojka svoju priču je podijelila sa cijelim svijetom kako bi skrenula pažnju na okrutnost talibana, s obzirom da je svjesna činjenice da je ona jedna od rijetkih koje su uspjele preživjeti i izbaviti se iz kandži talibana.

Fondacija Grossman Burn, odlučila je pomoći unakaženoj djevojci i omogućiti besplatnu operaciju. Ljekari su joj za sada uspjeli načiniti umjetni nos, koji po potrebi može skidati, a uskoro će biti podvrgnuta i plastičnoj operaciji.