Mohammad Hatami
0

Ahmedinedžadovi slogani "najbolji poklon" u jačanju Izraela

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši iranski reformski predsjednik Mohammad Hatami ponovo je kritikovao svoga ultrakonzervativnoga nasljednika Mahmuda Ahmedinedžada rekavši da su "njegovi agresivni i oštri slogani najbolji poklon za jačanje Izraela", izvještava u nedjelju iranskoga štampa.

"I prije dvije godine bilo je sličnih izjava i tada su izraelski dužnosnici tvrdili da je to najveći poklon za Izrael. Evidentno je da se radi o agresivnim i žestokim parolama protiv Izraela i Zapada, ali radi se i o najboljem poklonu za jačanje Izraela", rekao je bivši reformski predsjednik a prenosi ga dnevni list Etemad.

Hatami je dodao da oni koji daju takve izjave "nisu svjesni šta to može da košta zemlju".

Ahmedinedžad redovno izjavljuje da će SAD i Izrael nestati i dovodi u pitanje realnost i veličinu holokausta.

Bivši predsjednik je dodao da tako "agresivni i oštri stavovi skupo koštaju zemlju, ne postižu nikakav cilj a samo otežavaju život građana" posebno zbog ekonomskih sankcija koje protiv Irana donosi međunarodna zajednica zbog njegovoga odbijanja da prekine svoj kontroverzni nuklearni program.

Prije sedmicu dana, Hatami je već osudio "agresivne i oštre slogane koji neprijatelju samo daju izgovor za nanošenje štete zemlji", javio je AFP.

Na pitanje o budućim predsjedničkim izborima, predviđenim u junu 2009., Hatami je pozvao birače da paze "na osjetljivu situaciju u zemlji" te da glasaju vodeći računa o "interesima zemlje".