Svijet
0

Ahmadinejad: Teheran će ignorisati sankcije "arogantnih velesila"

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Iranski lider Mahmoud Ahmadinejad izjavio je kako je tema o iranskom nuklearnom naoružanju zatvorena kao politička tema te da će Teheran u potpunosti ignorisati zahtjeve i sankcije Vijeća sigurnosti i "arogantnih velesila". Nastavit će sarađivati sa IAEA-om jer je, prema riječima Ahmadinejada, iranski nuklearni program miroljubiv.

Iranski lider Mahmoud Ahmadinejad je u utorak izjavio kako je iranski nuklearni program "miroljubiv" i kako će Iran nastaviti s njime, ali pod budnim okom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), izvijestio je danas Associated Press.

Na prijetnje sankcijama od strane Vijeća sigurnosti i svjetskih velesila, Ahmadinejad je odgovorio kako će ih ignorisati te da je tema o iranskom naoružanju za njih zatvorena.

"U zadnje dvije godine, arogantne velesile su preko Vijeća sigurnosti u nekoliko navrata optuživale Iran i čak slale vojne prijetnje te nam nametale sankcije. Prethodno su ilegalnim putevima pokušavali politizirati iranski nuklearni program, ali ja zvanično objavljujem da je ta tema od sada zatvorena", izjavio je Ahmadinejad.

Osim toga, Ahmadinejad je indirektno optužio Sjedinjene Države i Izrael za kršenje ljudskih prava.

Ahmadinejad je svoj govor održao malo prije nego je njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila diplomate na "katastrofalne posljedice" za Izreal ukoliko Iran bude napravio atomsku bombu.

Samo nekoliko sati ranije, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je kako je odobravanje nuklearnog naoružanja Iranu neprihvatljiv rizik, a da bi se iranska kriza trebala riješiti dijalogom i mirnim putem.

Iranski nuklearni program, kako je rekao Mahmoud Ahmadinejad, je u potpunosti miroljubiv i jedini mu je cilj koristiti nuklearne reaktore kako bi se proizvela električna energija te da Sjedinjene Države i Evropska unija bespotrebno misle da Iran zapravo pravi nuklearnu bombu.