Svijet
0

Ahmadinedžad u posjeti Bjelorusiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u ponedjeljak je razgovarao s bjeloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom, koji se smatra žestokim protivnikom Sjedinjenih Država.

Iranskog predsjednika Ahmadinedžada pozdravila je počasna garda ispred administrrativne zgrade predsjednika Lukašenka.

"Imamo ogroman potencijal za saradnju u dugoročnoj perspektivi. Jačanje odnosa između Bjelorusije i Irana podstrek je za regionalnu i globalnu sigurnost", izjavio je Ahmadinedžad, javio je AP.

Lukašenko je izjavio kako je Bjelorusija "spremna za saradnju u svim oblastima".

Očekuje se da tokom dvodnevne posjete Ahmadinedžad također obiđe bjeloruska preduzeća. Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je prošle sedmice da će glavna pitanja o kojima će se raspravljati tokom posjete biti energetika, trgovina i nauka.

Lukašenko, koji je posjetio Iran u novembru, na Zapadu se smatra "ervropskim posljednjim diktatorom" zbog progona protivnika vlade i nezavisnih medija u zemlji od deset miliona ljudi, čija je ekonomija najvećim dijelom pod državnom kontrolom u sovjetskom stilu.

Ahmadinedžad je u sporu sa Zapadom oko iranskog nuklearnog programa, za koji Sjedinjene Države i druge zemlje strahuju da je krinka za napor na razvoju atomskog oružja - što Iran negira.

On je u novembru pohvalio Lukašenka kao "hrabrog i snažnog" lidera zbog protivljenja američkoj politici.

Iran je pod sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a zbog odbijanja da zaustavi obogaćivanje urana, dok su Lukašenko i ostali bjeloruski zvaničnici pogođeni američkim i evropskim zabranama putovanja i finansijskim sankcijama kao kaznom za kršenje sloboda.

Prije godinu dana, Lukašenko i venecuelanski predsjednik Hugo Chavez, drugi glasni američki kritičar, učinili su Bjelorusiju prvom stanicom turneje koja ih je također odvela do Rusije, Irana i Vijetnama. Bjelorusija ima bliske veze sa susjednom Rusijom, ali su dvije zemlje u posljednjim godinama uvučene u sporove oko cijena energije i ostalih roba.

Dvije zemlje pojačale su političke kontakte od prošlogodišnje posjete Lukašenka Teheranu, kada su zaključeni sporazumi o pružanju pravne pomoći, saradnji u oblasti otklanjanja posljedica prirodnih katastrofa i drugih vanrednih situacija, kao i memorandum o razumijevanju u saradnji u oblasti naftne industrije.

Nedugo zatim, saopšteno je i da su Minsk i Teheran potpisali sporazum o saradnji u eksploataciji nalazišta nafte na jugu Irana. Tada su dvojica predsjednika dogovorili da lično preuzmu kontrolu nad bilateralnom saradnjom i istakli namjeru da robna razmjena dvije zemlje treba da dostigne milijardu dolara, iako je ona prošle godine iznosila tek 38 miliona dolara.

Lukašenko se tada sreo i sa iranskim duhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamneijem, koji se založio za "zajednički otpor pritiscima".

Iranski ajatolah je tada ukazao na politiku miješanja SAD-a u različitim regionima sveta, prije svega na Bliskom istoku, s ciljem slabljenja regionalnih država, saopćila je poslije susreta Hamneijeva pres služba. Dvije zemlje uspostavile su diplomatske odnose 1993. godine, ali ambasade su otvorene znatno kasnije.