Svijet
0

Ahmadinedžad: Nova rezolucija neće vrijediti "ni pare"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad ocijenio je u srijedu da nova rezolucija Ujedinjenih nacija o kažnjavanju Irana zbog njegovog nuklearnog programa ne bi vrijedila "ni pare".

"Ako ćete nastaviti istim putem i usvojiti još jednu rezoluciju sličnu prethodnim, koje nisu imale nikakvog efekta, znajte da iranska nacija smatra da one ne vrijede ni pare", kazao je Ahmadinežad obraćajući se velikim silama u Vijeću sigurnosti UN-a.

"Nuklearna energija pripada iranskom narodu i on će braniti svoje pravo", rekao je predsjednik u govoru održanom u pokrajini Semnan, koji je prenosila iranska televizija.

Vijeće sigurnosti je u tri rezolucije tražilo da Iran obustavi aktivnosti oko obogaćivanja urana.

Iran odbija da obustavi osjetljive nuklearne aktivnosti, kao što su obogaćivanje urana i izgradnja reaktora na tešku vodu, kao i da Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) pruži informacije koje ona zahtijeva, kako bi rasvijetlila tamne zone u iranskom nuklearnom programu.

Islamska republika tvrdi da njen nuklearni program ima ekskluzivno civilni cilj, ali se mnoge zemlje plaše da bi on mogao da bude upotrijebljen u vojne svrhe.