Svijet
0

Afrika zahvaćena epidemijom malih boginja

FENA
Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Fond Ujedinjenih nacija za decu (Unicef) izrazili su zabrinutost zbog širenja epidemije malih boginja u istočnoj i južnoj Africi, koja je već odnijela više od 700 žrtava.

Sredinom juna u 14 afričkih zemalja je registrovano 47.907 oboljele djece, od kojih je 731 umrlo, a najnoviji slučajevi zaraze prijavljeni su u Malaviju, Mozambiku i Zambiji, navedeno je u saopćenju SZO i Unicefa.

Najteža situacija je u Južnoafričkoj Republici, koja je dosad imala 15.520 zaraženih pacijenata i 18 smrtnih slučajeva. Među ozbiljno pogođenim zemljama su i Malavi sa 11.461 oboljelih i 68 smrtnih slučajeva, Zimbabve sa 8.173 zaraženih i 517 umrlih, kao i Etiopija sa 2.108 slučajeva zaraze i osam smrtnih slučajeva, prenijele su agencije.

Većina zemalja u kojima se širi epidemija pokrenula je ograničene kampanje vakcinacije, saopćile su SZO i Unicef, navodeći primjere Južnoafričke Republike i Zimbabvea. Stručnjaci ističu da je novi talas malih boginja izazvan smanjenjem broja djece koja su obuhvaćena redovnim vakcinacijama, zbog nedovoljne finansijske podrške investitora i vlada.

Tokom 2009. godine više od 2,4 miliona djece u istočnoj i južnoj Africi (20 posto ukupnog broja djece mlađe od godinu dana) nije vakcinisano, navedeno je u saopćenju SZO i Unicefa.

Direktor ogranka Unicefa za južnu i istočnu Afriku Elhađ As Si upozorio je da su male boginje bolest koja se može lako izbjeći i da je potrebno hitno popuniti finansijsku "rupu", kako bi se nastavile aktivnosti i uspjesi u suzbijanju te bolesti.

SZO i Unicef preporučuju da se, kako bi se spriječilo širenje epidemije, iz dva puta vakciniše 90 posto djece na lokalnom i nacionalnom nivou, podsećajući da je u periodu između 2000. i 2008. godine SZO uspjela da smanji za 92 posto smrtnost među djecom izazvanu malim boginjama.