Svijet
32

Afganistan: U napadu američkog drona ubijen vođa IDIL-a Hafiz Saeed

Klix.ba
Bivši talibanski lider koji je u posljednje vrijeme bio na čelu IDIL-ovih snaga u Pakistanu i Afganistanu, Hafiz Saeed, ubijen je u napadu američkog drona, saopćila je afganistanska obavještajna služba.

U saopćenju se navodi da je u napadu drona ubijen Hafiz Saeed i još 30 pristalica IDIL-a, koji su se nalazili u utvrdi u regiji Achin provincije Nangarhar,

Ovaj napad predstavlja veliku pobjedu nad IDIL-om u Afganistanu, grupom koja pod kontrolom još uvijek drži dijelove Iraka i Sirije, a uz to se udružuje i sa ostalim terorističkim grupama.

Iako nosi isto ime, ubijeni Hafiz Saeed nije onaj za kojeg se nudi nagrada od 10 miliona dolara. Još opasniji od ubijenog je Hafiz Mohammed Saeed, vođa pakistanske Partije pravde, Jamaat-ud Dawa, koja se smatra terorističkom organizacijom. Njeno vojno krilo Lashkar-e-Tayyiba je odgovorno za teroristički napad u Mumbaiju u novembru 2008. godine, kada je ubijeno 164 ljudi.

Glasnogovornik Jammaz-ud-Dawe Asif Khurshid je u izjavi za CNN rekao da je Hafiz Mohammed Saeed živ i da se nalazi u Lahoreu. Odatle je i dao intervju za CNN 2012. godine, iako ga traže američke vlasti.