Svijet
0

Afganistan: Talibani ubili jednog njemačkog taoca

FENA
Talibani su u subotu ubili jednog njemačkog taoca po isteku roka koji su postavili za ispunjenje svojih zahtjeva, a u roku od sat vremena ubit će i drugog ako Njemačka ne pristane da povuče vojsku iz Afganistana, poručio je portparol pobunjenika.

Kari Jusuf Ahmadi je prethodno upozorio da će 18 Južnokorejaca i dvojica Njemaca, koje su oteli talibani, biti ubijeni ako dvije zemlje do 12 sati po lokalnom vremenu (9.30 sati po srednjoevropskom vremenu) ne povuku vojnike iz Afganistana.

"Dobio sam informaciju od talibana da su u 12.05 sati ubili jednog od talaca, i da će ubiti drugog u jedan sat (po lokalnom vremenu)", rekao je on u subotu telefonom Reutersu i AP-u.

"Njemci nisu rekli da će povući vojnike iz Afganistana, tako da je talibanski komandant odlučio da ubije jednog Njemca", dodao je.

Ahmadi nije pomenuo južnokorejske taoce.

Južnokorejci su oteti 19. jula iz autobusa u okrugu Karabag, u provinciji Gazni, dok su iz Kabula putovali za Kandahar, a dvojica Njemaca i dvojica njihovih afganistanskih kolega oteti su istog dana u provinciji Vardak, podsjeća u subotu Tanjug.

Južna Koreja ima u Afganistanu oko 210 inženjera i članova medicinskog osoblja, a Njemačka oko 3.000 vojnika.