Svijet
0

Afganistan glavna tema za NATO

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki potpredsjednik Joe Biden je tokom sastanka u Bruxellesu poručio saveznicima SAD-a u NATO-u da je pogoršanje situacije u Afganistanu i susjednom Pakistanu prijetnja svima, a ne samo Sjedinjenim Državama.

Potpredsjednik Biden kaže da je došao u sjedište NATO-a kako bi se sa saveznicima SAD-a konsultirao o izradi nove strategije za regiju.

Ta strategija bi mogla da bude predstavljena na samitu Alijanse početkom aprila:

"Željeli bismo da saznamo šta je ono što vaše vlade smatraju da daje rezultate, a šta ne, i kako da obavimo bolji posao u sprečavanju Afganistana i Pakistana da postanu raj za teroriste. Sjedinjene Države su uvjerene da u suočavanju s tim izazovom svi dijelimo vitalne sigurnosne interese", rekao je Biden.

On je naglasio da treba gledati na Afganistan i Pakistan istovremeno, jer su iz tog dijela svijeta, kako je rekao, "ekstremisti planirali sve velike terorističke napade - od 11. septembra do Mumbaija".

On je priznao da za sve goru situaciju u regiji ne postoji čisto vojno rješenje, ali je američke saveznike u NATO-u upozorio da niko od njih ne može izbjeći odgovornost suočavanja s tom prijetnjom.

Američka vlada kaže da se u 2008. godini utrostručio broj napada na afganistanske snage sigurnosti.

U vladinom saopćenju se navodi da je broj napada porastao s manje od sto mjesečno 2007. godine na skoro trista mjesečno, koliko ih je zabilježeno do oktobra 2008.

Glavni cilj napada je afganistanska policija, a podaci ukazuju da je tokom protekle dvije godine, u prosjeku, mjesečno ginulo pedeset šest afganistanskih policajaca.

Nadležni američki organi kažu da manjak američkog vojnog personala otežava nastojanja da se provede obuka afganistanske policije, koja je u cjelini lošije obučena i manje opremljena nego afganistanska vojska, prenio je BBC.

Načelnik Generalštaba britanske vojske odbacio je u utorak kritike da britanski vojnici nisu u stanju da zadrže teritoriju u južnom Afganistanu.

Maršal zrakoplovnih snaga Ser Jock Stirrup je tokom obilaska pokrajine Helmand na jugu Afganistana rekao da britanske snage drže dominantne položaje u većem dijelu te oblasti.

Najviši britanski oficir je istovremeno odbacio procjenu američkog predsjednika Baracka Obame da međunarodne snage gube bitku s talibanskim pobunjenicima u Afganistanu.