Rusija
38

Advokat sumnja da Navalnog postepeno truju u zatvoru

A. Ku.
Navalni: Vrijeme provodi na discipliniranju u kaznenoj ćeliji (Foto: EPA-EFE)
Navalni: Vrijeme provodi na discipliniranju u kaznenoj ćeliji (Foto: EPA-EFE)
Vadim Kobzev, advokat kritičara Kremlja Alekseja Navalnog, saopćio je da su ljekari pozvani u ćeliju Navalnog u noći sa 7. na 8. april zbog simptoma koje zatvorsko osoblje odbija da objasni.

Kobzev kaže da ne bi isključio da Navalnog ponovo truju, ovaj put proračunato i u malim dozama.

Zatvorski doktor je, navodi, rekao da je riječ o akutnim simptomima koji se kod mnogih pojavljuju na proljeće.

“Sudeći po bizarnoj i nečuvenoj situaciji sa iznenadnim napadima koje nikada nije imao, ne možemo isključiti da ga truju polako, da bi mu se postepeno, ali postojano stanje pogoršavalo. Ovo bi možda zvučalo kao paranoična ideja da je ovo druga osoba, ali ne u pogledu Navalnog nakon Novičoka. Zatražit ćemo ispitivanje toksičnosti i radiološku studiju”, rekao je Kobzev.

Navalni je nedavno proveo 15 dana u kaznenoj ćeliji. Kobzev kaže da je izgubio 8 kilograma za to vrijeme. Nakon što je prošlog petka pušten iz kaznene ćelije, Navalni je u nju vraćen na još petnaestodnevni disciplinski rok.

Maksimalno zakonsko trajanje pritvora u kaznenoj ćeliji je 15 dana. Kaznena kolonija zaobilazi taj propis tako što Navalnog šalje na serijske uzastopne boravke, razdvojene kratkim periodima u uobičajenim zatvorskim uslovima.

Kobzev također kaže da je zatvorsko osoblje tajno upozorilo Navalnog na predstojeću "provokaciju" u koju je umješan cimer iz ćelije.

Advokat je obavijestio rusku komesarku za ljudska prava Tatjanu Moskalkovu, šefa ruske Federalne kazneno-popravne službe Arkadija Gosteva i glavnog tužioca Igora Krasnova o stanju Navalnog i kršenju njegovih prava u zatvoru.