Svijet
133

Adil Osmanović i Sebastian Kurz u Beču potpisali vrijedan međudržavni sporazum

FENA
Sebastian Kurz (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Sebastian Kurz (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz potpisali su večeras u Beču sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke, sporta i mladih između Austrije i BiH, a ceremoniji je prisustvovao i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Kurz je prilikom potpisivanja izjavio da u Austriji živi više od 200.000 ljudi porijeklom iz BiH koji predstavljaju važan segment austrijskog društva.

"Ga zajednica je primjer dobro integrirane zajednice, koja je istovremeno zadržala svoj identitet. Austrija je najveći investitor u BiH, a vaša dijaspora kroz svoje predstavnike ima važan udio u tome. Stoga smo posebno zadovoljni što možemo reći da je godina kulturne saradnje između BiH i Austrije doprinijela još većem zbližavanju naših dviju zemalja", istakao je austrijski ministar, javlja BHRT, prenosi Fena.

Potpisivanje sporazuma prethodilo je svečanom koncertu Sarajevske filharmonije koji se večeras održava u glavnom gradu Austrije, u koncertnoj dvorani Hora bečkih dječaka. Za ovaj koncert vlada velik interes, a prisustvovat će mu visoki zvaničnici i bosanskohercegovački građani.

Osmanović je istakao kako taj koncert na najbolji način dokazuje da kultura gradi mostove i briše granice.

"Godinu 2016. smo započeli na prelijep način u Sarajevu, svečanim otvaranjem događaja pod nazivom Godina kulture BiH - Austrija. Tom prilikom BiH je posjetio ministar Sebastian Kurz i svojim prisustvom dao doprinos događaju te je tada potpisan Sporazum o naučno-tehnološkoj saradnji između dvije države. Danas u Beču imam čast i zadovoljstvo da je ministar Kurz ponovo s nama i da je potpisan još jedan važan sporazum o saradnji koji će biti posebno važan za naše kulturne radnike, kao i za oblast sporta, obrazovanja, nauke i mladih. Cijenim da je ovim na najbolji način okrunjena godina saradnje pod motom 'da se bolje upoznamo'", kazao je Osmanović.

Okupljenima se obratio i austrijski ambasador u BiH Martin Pamer koji se u duhu dobrog domaćina gostima obratio na bosanskom jeziku, naglasivši da se, zahvaljujući bogatoj kulturnoj saradnji, i sam ponekad osjeća kao Bosanac i Hercegovac.