Svijet
0

Adamkus podržao Gruziju, kritizirao Rusiju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Litvanski predsjednik Valdas Adamkus u petak je poslao pismo svome gruzijskom kolegi Mihailu Saakašviliju čestitajući mu pet godina na vlasti i kritizirajući rusku "brutalnost".

"Prije pet godina Gruzija je objavila svijetu svoju odlučnost da krene putem slobode, demokratije i reformi. Dobro ste znali da će to biti težak put. Niko, međutim, nije očekivao da će vaše odluke osporiti brutalna vojna sila upotrijebljena protiv slobode Gruzije", piše Adamkus, prenosi DPA.

"Kako nema poštovanja temeljnih principa međunarodnog prava i datih obećanja, kako se pokušava negirati sloboda i demokratija koje ste ostvarili u svojoj regiji, vaš najbolji odgovor su gruzijski stalni napori na učvršćivanju demokratskih principa i istrajavanje na reformama", dodaje on.

Od augustovskog rata Rusije s Gruzijom Adamkus je bio možda i najglasniji kritičar Kremlja u međunarodnoj zajednici.

On je bio među prvim čelnicima koji su posjetili Tbilisi i pružili mu podršku dok su borbe još trajale i nije pokazivao nikakve znake da je otada omekšao svoj stav prema Rusiji.

Litvanija je 10. novembra bila jedina država članica Evropske unije koja se usprotivila nastavku razgovora o strateškom sporazumu između EU-a i Rusije, tvrdeći da se Rusija nije povukla na položaje otprije rata.

Gruzija u nedjelju slavi godišnjicu "ružičaste revolucije" obilježavanjem dešavanja koja su dovela do ostavke Saakašvilijeva prethodnika Eduarda Ševardnadzea.