Potresna priča iz Ugande
1

Achan: Silovali su me stalno, bila sam rob i mislila da ću umrijeti

Klix.ba
Sve više potresnih priča dolazi iz Ugande, gdje zloglasna Božija vojska otpora već skoro 25 godina vrši teror, ubija, otima i zlostavlja djecu. Pravi pakao preživjela je Grace Achan, koja je imala samo 15 godina kada su je oteli vojnici predvođeni Josephom Konyjem. Ona je osam godina bila njihova robinja.

Grace Achan i još 30 djevojaka otete su iz samostana u Abokeu 1996. godine i dovedene su u kamp lidera militantne ugandske grupe Božija vojska, Josepha Konyja u Sudanu. Njenu potresnu priču objavio je BBC u emisiji Panorama.

Prisjećajući se noći kada je oteta, Achan je ispričala kako su je iz samostana odvela djeca koja su regrutovana u Božiju vojsku.

"Oni mlađi vojnici su bili prljavi i obučeni u dronjave stare školske uniforme. Bili su veoma agresivni. Mislila sam da ću umrijeti, da će to biti kraj mog života. Čula sam svašta o njima - da su opasni i da ubijaju. Znala sam da jednom kada te uhvate, to je kraj", ispričala je Achan.

Ispričala je kako je bila prisiljena dvije sedmice bosa hodati do kampa u Sudanu.

"Sve djevojke u kampu su silovane, bez obzira na to koliko godina su imale", ispričala je.

U zarobljeništvu je provela osam godina, vojnicima je služila kao robinja i jedan stariji pripadnik vojske ju je konstantno silovao te je s njim dobila dvoje djece.

S jednim djetetom je uspjela pobjeći prilikom napada na bazu.

Danas u blizini njene kuće živi i jedan od njenih silovatelja, bivši zapovjednik Božije vojske Kenneth Banya, koji je pomilovan za svoje zločine.

Kazao je kako je i on bio prisiljen da zlostavlja djevojčice, jer bi u protivnom bio ubijen.

"Ona mi je bila 'dodijeljena'. Nisam imao izbora - ili da budem s njom ili da me ubiju. Nisam ponosan na to. Razočaran sam u svoj život", kazao je Banya.

Na pitanje novinara da li će svojim silovateljima ikada moći oprostiti Achan je kazala:

"Oprost dolazi iz srca. Osjećam se kao da je nešto iz mene oduzeto, nešto veoma vrijedno".

Podsjetimo, prije nekoliko mjeseci pokrenuta je online kampanja čiji cilj je bio pronalazak i kažnjavanje Josepha Konyja, lidera Božje vojske otpora, koja ubija, siluje i otima djecu te dječake regrutuju u vojnike, a djevojčice pretvaraju u roblje.