Svijet
0

Abbas zatražio od Hamasa da ukloni svoju vojsku

FENA
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas zatražio je u četvrtak od palestinske vlade, na čijem je čelu radikalni islamistički Hamas, da odmah ukloni svoju novu sigurnosnu jedinicu sa ulica pojasa Gaze, izjavio je Abbasov saradnik Saeb Erekat.

Ta nova jedinica, koju čini oko 3.000 militanata lojalnih Hamasu, raspoređena je u srijedu usprkos Abbasovom vetu, javlja AP.

"Situacija je veoma zabrinjavajuća. On (Abas) je naredio raspoređivanje (regularnih) palestinskih snaga i naredio drugim snagama (predvođenih Hamasom) da napuste ulice," izjavio je palestinski pregovarač Erekat, blizak Abbasu, vođi umjerenije palestinske frakcije Fatah.

Ujedno je izrazio nadu da će se hamasovci povinovati Abbasovom zahtjevu, a u slučaju da se to ne desi, predvidoo je "ozbiljnu krizu".

Abbasov zahtjev uslijedio je nakon što je hiljade policajaca lojalnih njemu marširalo ulicama pojasa Gaze demonstrirajući silu nakon sličnog poteza vlade Hamasa. Prolazeći pokraj naoružanih hamasovaca, Abbasovi policajci su uzvikivali:" Mi smo vlast! Mi salutiramo Abu Mazenu (Abbasu)!"

Novu sigurnosnu Hamasovu snagu predvodi Jamal Abu Samhadana, bivši komandir koalicije ekstremističkih organizacija Narodni komiteti otpora. On je već dugo na izraelskoj listi najtraženijih Palestinaca zbog umiješanosti u terorizam.

Najavljujući u srijedu početak zvaničnog djelovanja te jedinice, palestinski ministar unutarnjih poslova Said Siyam je rekao kako je njezin zadatak da se bori protiv bezakonja i anarhije, istakavši da sigurnosne snage Abbasove Palestinske samouprave nisu ispunile svoju dužnost.

Zvaničnici Palestinske samouprave tvrde da je nova jedinica zapravo Hamasova vojska, jer više od 90 procenata njenih članova pripada vojnom krilu Hamasa Brigadama Ezzedine al-Qassam.

Nova jedinica je postala operativna u jeku borbe za vlast između Abbasa i palestinskog premijera Ismaila Haniyeha. Glavni nesporazum nastao je oko kontrole sigurnosnih snaga. Borba za vlast