Svijet
0

Abbas pozvao na svrgavanje Hamasa u pojasu Gaze

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas pozvao je u četvrtak svoj narod da "svrgne" islamistički pokret Hamas, te izjavio da su Palestinci spremni na "istinski mir" s Izraelom, pred približavanje međunarodne konferencije u Annapolisu, blizu Washingtona.

"Moramo skinuti tu kliku koja je silom oružja preuzela kontrolu nad Pojasom Gaze i koja iskorištava patnje i tragediju našega naroda", rekao je Abbas govoreći o Hamasu, koji je u junu nasilno preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze.

Abbas, koji je govorio u Ramallahu, na Zapadnoj obali, u govoru povodom 19. godišnjice simboličnog proglašenja palestinske države, osudio je ubistva i represiju Hamasa nad demonstrantima, koji su učestvovali u ponedjeljak u Gazi na okupljanju povodom treće godišnjice smrti Yassera Arafata.

"Hamas je počinio zločine van zakona i hladnokrvno otvorio vatru na masu koja je učestvovala na skupu održanom povodom treće godišnjice smrti Yassera Arafata", rekao je on.

Ovom prilikom je u Gazi ubijeno osam Palestinaca a povrijeđeno više od 130.

Predsjednik Palestinske samouprave je uostalom uputio Izraelcima apel za mir.

"Želio bih se obratiti izraelskom narodu i vladi da im kažem da smo odlučni da postignemo stvarni mir, u interesu budućih generacija", rekao je on.

"Okupacija ne donosi sigurnost nikome. Mir i dobrosusjedski odnosi, utemeljeni na jednakosti i poštivanju, recept su za okončanja decenijskih ratova, patnje i prolijevanja krvi", dodao je predsjednik.

"Naš narod je odlučan da formira svoju državu koja će, zahvaljujući Bogu, ugledati svjetlo dana na našoj zemlji s Jerusalemom kao glavnim gradom", dodao je on.

Abbas je u tom kontekstu rekao da mirovni sastanak planiran za kraj novembra u Annapolisu, blizu Washingtona, treba da predstavlja "ozbiljnu i odlučnu polaznu tačku za pravedno rješenje koje će garantirati sva prava našem narodu, koji teži slobodi i nezavisnosti".

"Jevrejska kolonizacija mora u cjelosti prestati, opsada se mora ukinuti, zatvorenici vratiti u svoje domove a ciklus nasilja i ubistava od sada postati poglavlje prošlosti", dodao je šef Fataha.