Svijet
0

Abbas najavio konsultacije sa Arapskom ligom

SRNA
Mahmoud Abbas
Mahmoud Abbas
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas najavio je da će se 4. oktobra konsultovati sa ministrima inostranih poslova arapskih zemalja o nastavku mirovnih pregovora sa Izraelom, nakon isteka moratorijuma na gradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

On je rekao da će sazvati sastanak vladajućih tijela pokreta Fatah i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) sa kojima će razmotriti naredne korake.

"Oni će razmotriti nastavak pregovora u svjetlu odluka Izraela u vezi sa privremenim moratorijumom na gradnju naselja na Zapadnoj obali, bez obzira da li će ta odluka biti pozitivna ili negativna, da li oni nastave sa gradnjom ili ne", rekao je Abbas France pressu.

Američki, palestinski i izraelski pregovarači pokušavaju da isposluju rješenje i komprmis u vezi sa gradnjom naselja. Vašintgon je apelovao na Izrael da produži moratorijum, koji ističe u ponoć, a Palestince, koji su zaprijetili da će se povući iz mirovnih pregovora, da se vrate za sto.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu apelovao je na izraelske naseljenike da budu uzdržani nakon što istekne privremeni moratorijum. On je rekao da će biti otvoren za kompromis, ali da će se gradnja nastaviti i da su grupe naseljenika već dovezle buldožere i kamione sa cementom na najmanje dva gradilišta.

Posljednji krug mirovnih pregovora pokrenut je 2. septembra nakon višemjesečnih diplomatskih aktivnosti.

Abbas, koji je doputovao u Pariz, sastaće se danas sa lokalnim jevrejskim liderima, prije sutrašnjeg susreta sa francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem i premijerom Francoisom Fillonom sa kojima će razmotriti mogućnosti mirovnog procesa.

"Abbas će obavijestiti Sarkozyja o rezultatima međunarodnih i američkih napora da se izvrši pritisak na Izrael i produži moratorijum na gradnju naselja kao uslov za nastavak pregovora", rekao je portparol palestinskog predsjednika Nabil Abu Rudeina.

U međuvremenu, Abbas će nastaviti da ulaže napore u kontaktima sa jevrejskom zajednicom nakon sličnog susreta sa jevrejskim liderima u SAD.

Rudeina je rekao da će Abbas ohrabriti francuske Jevreje da igraju pozitivnu ulogu u mirovnom procesu u regionu.