Svijet
0

Abas i Netanyahu se rukovali na sahrani Shimona Peresa

SRNA
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Palestinski predsjednik Mahmud Abas i izraelski premijer Benjamin Netanyahu rukovali su se danas i razmijenili nekoliko riječi na sahrani Shimona Peresa, bivšeg izraelskog lidera, kome svijet odaje počast zbog njegovih mirovnih napora.

Predsjednik SAD-a Barack Obama i ostali svjetski lideri došli su na sahranu u Jerusalimu dva dana nakon što je Peres, bivši premijer i predsjednik, umro u 93. godini od posljedica moždanog udara.

"Prošlo je mnogo, mnogo vremena", rekao je poslije rukovanja Abas Netanyahuu i njegovoj supruzi Sari prije početka ceremonije.

Netanyahu je poželio dobrodošlicu Abasu i rekao mu da cijeni njegov dolazak u ime izraelskog naroda.

Izraelsko-palestinski pregovori su u prekidu od 2014. godine, a Abas i Netanyahu ne slažu se u vezi sa politikom širenja naselja za jevrejske doseljenike na Zapadnoj obali, palestinskom državom i ostalim pitanjima. Njih dvojica nisu direktno razgovarali od 2010. godine.

Abas je na sahrani dobio mjesto u prvom redu, pored predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska i mađarskog premijera Viktora Orbana. Obama je pozdravio palestinskog lidera i poljubio ga dva puta u obraz, a potom je zauzeo mjesto pored Netanyahua.

Peres je dobio Nobelovu nagradu za mir 1994. godine zajedno sa pokojnim izraelskim premijerom Jicakom Rabinom i pokojnim palestinskim predsjednikom Jaserom Arafatom zbog sklapanja privremenog mirovnog sporazuma 1993. godine.