Politička zavjera u Turskoj
0

30 osoba uhapšeno zbog zavjere protiv Erdogana

FENA
Turska policija uhapsila je u četvrtak, u okviru istrage o nacionalističkoj mreži optuženoj da priprema urotu protiv islamističko-konzervativne vlade, tridesetak osoba, među kojima jedan sindikalni zvaničnik i jedan novinar, izvještavaju mediji.

Vojni oficiri i pripadnici specijalne policije također su uhapšeni u okviru nove racije širom Turske, u okviru afere o pučističkoj mreži nazvanoj "Ergenekon".

Policija je u četvrtak pretresla prostorije televizijskog kanala ART, koji se otvoreno pokazao kao opozicija vladi premijera Recepa Tayyipa Erdogana, izvještava AFP.

Istraga o ovoj aferi počela je u Turskoj 2007., kada je otkriveno oružje u kući jedne populističke četvrti Istanbula. Ona je ciljala novinare, univerzitetske radnike i umirovljene generale poznate kao opozicionari Stranke pravde i razvoja (AKP).

Najutjecajnija ličnost Mustafa Ozbek, predsjednik sindikata turskih metalaca, uhapšen je u četvrtak, kao i Tirk Metal, ljuti protivnik AKP-a.

Među uhapšenima nalaze se i Inal Inanc, novinar, doajen za sudska pitanja, i Erhan Goksel, politički analitičar i vlasnik firme za ispitivanje javnoga mnijenja, javlja agencija Anadolija.