Rim
0

200.000 katolika na molitvenom bdijenju

FENA
Gotovo dvije stotine hiljada katolika, većinom mladih, sudjelovalo je u subotu navečer na Circusu Maximusu u Rimu na molitvenom bdijenju u znak sjećanja na papu Ivana Pavla II. koji će u nedjelju biti proglašen blaženim, objavila je mjesna policija, a bdijenje je molitvom i blagoslovom videovezom završio papa Benedikt XVI.

Među mnogobrojnim zastavama na nekadašnjem antičkom trkalištu bilo je mnogo hrvatskih, poljskih te zastava rimskih župa.

Molitvu je predvodio rimski vikar kardinal Agostino Vallini koji je kazao da je Ivan Pavao II. bio svjedok tragičnog doba velikih ideologija i totalitarnih režima i da je dao svoj doprinos prema novoj fazi povijesti.

"Osjećam njegovu prisutnost ovdje na Circusu Maximusu, osjećam je snažno", rekao je mnoštvu bivši Papin lični sekretar i nadbiskup Krakova, msgr. Stanislaw Dziwisz i podjestio da je Papa bio posebno povezan s mladima s kojima se susretao tokom Svjetskih dana mladih koje je inicirao.

Nazočan u trenutku smrti pape Ivana Pavla II., 2. travnja 2005., msgr. Dziwisz je kazao da je tog dana svirao Te Deum iz zahvalnosti "jer je bio uvjeren da je umro svet", javlja agencija AFP. "Dao je dostojanstvo smrti, umro je kako treba umrijeti jedan kršćanin", rekao je Dziwisz.

"Hvala svim mladima, Ivan Pavao II. koji vas gleda odozgo je sretan", rekla je francuska redovnica Marie Simon-Pierre, koja je svjedočila kako je na Papin zagovor čudesno ozdravila od Parkinsonove bolesti. Papa je, po njezinim riječima, "bio svećenik po Božjem srcu, blizak najslabijima, bolesnima, najmanjima".

Joaquin Navarro-Valls, bivši Papin glasnogovornik, rekao je kako vjeruje da je Ivan Pavao II. već svet. "Crkva ne stvara svece, ona ih samo priznaje. Ivan Pavao II. već je bio svet."

Ivan Pavao II. bit će proglašen blaženim tokom svečane mise danas na Trgu sv. Petra u nazočnosti 86 izaslanstava iz cijelog svijeta.

U Rim stalno pristižu vjernici, a procjenjuje se da je nekoliko tisuća hodočasnika došlo iz Hrvatske.

Mnogi su hodočasnici noć proveli na Trgu svetog Petra, očekujući beatifikaciju, a po završetku bdijenja hodočasnicima je rečeno da će osam crkava ostati otvoreno i da mogu nastaviti moliti.

Usprkos dolasku velikog broja svjetskih državnika promet u gradu odvija se neometano, a svi rimski hoteli puni su gostiju.

Za trodnevnu svečanost rimske su se vlasti dobro pripremile. Za autobuse kojima su u Rim stizali hodočasnici pripremljeno je 4.046 parkirališnih jedinica. Također je pojačana frekvencija prometovanja vlakova podzemne željeznice.

Za čistoću se skrbi više od 1.200 zaposlenika gradske službe čistoće (AMA) koji trebaju raditi tri dana bez prestanka, navodi se na službenim internetskim stranicama otvorenim u povodu beatifikacije. U cijelome gradu je 2.500 dobrovoljaca, a podijelit će milion boca vode.

Također će trgovine i gradski muzeji središta Rima biti otvoreni i na 1. maja, međunarodni praznik rada koji je odabran za beatifikaciju Ivana Pavla II.