Svijet
0

18 mjeseci zatvora bivšem uredniku tabloida News of the World

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Bivši urednik tabloida News of the World Andy Coulson u petak je osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog prisluškivanja telefona.

Coulson (46), koji je postao direktor komunikacija britanskog premijera Davida Camerona, proglašen je krivim pred sudom Old Bailey u Londonu prošle sedmice, prenosi BBC.

On je jedan od četvero novinara tabloida koji su osuđeni.

Bivši novinar Glenn Mulcaire, bivši privatni istražitelj zadužen za prisluškivanje, dobio je kaznu zatvora od šest mjeseci.

Bivši reporterski šef Neville Thurlbeck i bivši urednik Greg Miskiw osuđeni su na po šest mjeseci, dok je bivši novinar James Weatherup dobio uvjetnu kaznu zatvora od četiri mjeseca.

Petero optuženih na suđenju, uključujući bivšu urednicu međunarodnog deska tabloida Rebekah Brooks, oslobođeni su svih optužbi prošle sedmice.

Coulson, iz Charinga u Kentu, negirao je sve optužbe protiv njega prije nego što je proglašen krivim za urotu prisluškivanja govorne pošte između 2000. i 2006. godine.

Osuđujući petoricu ljudi, sudija Saunders izjavio je da njegov zadatak nije bio da donese presudu o odnosima između policije, štampe i vlade. To je bio posao istražne komisije Leveson, kazao je.

Ono što je bitno, kazao je, bio je obim prisluškivanja i period tokom koga se desilo.

Prisluškivane su "krajnje privatne" poruke, izjavio je sudija, "što je izazvalo ozbiljnu uznemirenost među prisluškivanima".

On je mislio na prisluškivanje telefona ubijene Milly Dowler, tvrdeći da je otezanje News of the World da kaže policiji istinu bilo "neoprostivo".