Tvrdnja bivšeg vojnika
44

Izraelska vojska prisluškuje sve mobitele uvezene u Gazu i aktivno prati mobilne mreže

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Izraelska vojska (IDF) je navodno prisluškuje sve mobitele i telefone uvezene u Gazu te aktivno prati mobilne mreže u okupiranim oblastima s ciljem pronalaska "tačaka pritiska" koje se koriste za ucjenjivanje Palestinaca.

Stotine izraelskih vojnika u svakom trenutku prisluškuju telefonske razgovore na Zapadnoj obali i u Gazi, tvrdi nekadašnji član Jedinice 820 izraleske vojske, piše Middle East Eye, prenosi Russia Today.

Anonimni vojnik je rekao da se prisluškuju svi mobitei i telefoni uvezeni u Gazu preko južnog Kerem Shalom prijelaza jer se u njima nalaze "bubice". Svako ko koristi operatere u okupiranoj oblasti, mreže Jawwal i Wataniya, također je pod nadzorom.

Osim praćenja razgovora politički aktivnih Palestinaca i potencijalnih sigurnosnih prijetnji, izraleska Shin Bez interna sigurnosna služba navodno provodi i dodatni nivo praćenja zvuka kako bi se identificirali preljubnici i homoseksualni, a potom se ti snimci koristili za "vršenje pritiska" i ucjenjivanje u svrhu njihovoh pridruživanja mreži doušnika.

IDF-ov nekadašnji vojnik je kazao da prisluškivanje i praćenje obavljaju vojnici koji su naučili arapski jezik tokom svoje vojne službe. Navodno su ubijeđeni da ne rade ništa loše.

Ove vojnike nadziru Druze vojnici sirijskog porijekla, koji također govore arapskim jezikom. Transkripti telefonskih razgovora se prevode i šalju izraelskim obavještajim službama.

Prošle sedmice su se pojavili izvještaji koji govore da IDF koristi invazivnu tehnologiju za prepoznavanje lica u sklopu svog nadzora Zapadne obale.