Svijet
19

18. godišnjica genocida u Srebrenici obilježena i u Njemačkoj

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Društvo za jugoistočnu Evropu (Südosteuropa-Gesellschaft) i Zajednica muslimanskih studenata i akademika (MHG - Muslimische Hochschulgemeinde Halle) obilježili su 18. godišnjicu genocida u Srebrenici na Martin Luther Univerzitetu u njemačkom gradu Halle (Saale).

Na manifestaciji organiziranoj u znak sjećanja na žrtve najvećeg masakra u Evropi nakon Drugog svjetskog rata govorio je Philipp Ruch iz Centra za političku ljepotu (Zentrum für Politische Schönheit), poznat po inicijativi za postavljanje stuba srama „UN“ u Potočarima.

Philipp Ruch je politički filozof, režiser i umjetnik koji svojim radom traži odgovorno očitovanje Ujedinjenih nacija prema tragediji koju nisu spriječili, iako su Srebrenicu proglasili svojom zaštićenom zonom.

Ruch je u svom govoru citirao Marieluise Beck, zastupnicu partije Zeleni u njemačkom Bundestagu, koja je deset dana prije pada Srebrenice u srpske ruke poručila da humanitarna pomoć ne podrazumijeva samo dopremanje brašna,ulja i šećera u opkoljena područja, nego u prvoj liniji zaštititu ljudskih života.

Izražavajući ogorčenje zbog pogrešnog djelovanja međunarodne zajednice tokom rata u Bosni i Hercegovini i citirajući aktiviste iz Njemačke, Ruch je pokazao i drugu sliku njemačke politike 90-tih godina prošlog vijeka godina, tvrdeći da je u toj zemlji bilo ljudi koji su tražili jasnu vojnu i svaku drugu vrstu pomoći Bosni i Hercegovini.

Marieluise Beck, kao i Christian Schwarz Schillig, koji je dao ostavku na mjesto saveznog ministra za pošte i telekomunikacije zbog nedjelovanja vlade Helmuta Kohla, samo su neki od primjera.

Diskusiju nakon predavanja Phillippa Rucha moderirala je Angela Richter, profesorica južnoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta Martin Luther.

Obilježavanju 18. godišnjice srebreničkog genocida u njemačkom gradu Halle prisustvovali su studenti slavistike, mladi Nijemci, kao i polaznici ovogodišnjeg volonterskog programa tokom kojeg će godinu dana provesti na Balkanu, ali i brojni drugi zainteresirani za tragična događanja u julskim danima 1995 godine.