Traže hitnu sjednicu
50

SDP: Novca za povrat studentskih školarina u Sarajevu ima, problem je u pravnim nedoumicama

B. R.
Kristina Petrović, SDP-ova zastupnica u Skupštini KS (Foto: SDP)
Kristina Petrović, SDP-ova zastupnica u Skupštini KS (Foto: SDP)
SDP-ova zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Kristina Petrović je podnijela zahtjev za autentično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju kako bi se riješilo pitanje povrata novca za školarine studenata koji imaju prosjek ocjena osam i više.
U SDP-u, koji je jedna od vladajućih stranaka u Kantonu Sarajevo, smatraju da je potrebno održati hitnu sjednicu skupštinske zakonodavno-pravne komisije, same skupštine i vlade na ovu temu.

Pozvali su nadležno ministarstvo da se hitno uključi u rješavanje ovog pitanja te tvrde da je novac za povrat osiguran budžetom. Smatraju da je problem u, kako su naveli, pravnim nedoumicama kako bi se povrat izvršio.

"Sarajevski SDP će uvijek stati uz studente i sve mlade, štititi njihova prava i raditi na jačanju obrazovnog sistema. Novca ima, ali mladih ljudi je sve manje. Ne želimo podržavati obrazovni sistem u kojem je novac važniji od studenata", poručili su.

Pojedini fakulteti Univerziteta u Sarajevu (UNSA) nisu refundirali troškove školarine studentima koji su imali prosjek ocjena osam i više.

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (UNSA) napominje da se odlukom kantonalne skupštine obavezalo na povrat novca. Međutim, rektor UNSA-e Rifat Škrijelj tvrdi da tu odluku nije moguće provesti, odnosno da bi njeno provođenje značilo kršenje zakona. Poručio je kantonalnoj vlasti da je na njoj da se ovaj problem riješi.