Propaganda
2

Šćiponja, Super Hrvoje, Bosmen i Knindže - strip heroji sa Balkana

Klix.ba
Bosmen
Gani Sunduri, strip crtač iz Prizrena, u Prištini je predstavio prvog albanskog superheroja - neustrašivog Šćiponju (albanski naziv za orla), zaštitnika nemoćnih. Izgledom je pomalo nalik na Fleša i Fantoma, Šćiponja je obučen u uski crveni triko, sa maskom preko očiju i crnim albanskim orlom na prsima, piše Blic.

Autor je strip predstavio u Informativno-kulturnom centru Evropske unije u Prištini, gdje je objasnio da je Šćiponjina misija da zaštiti sunarodnike od zla u bilo kom obliku.

Šćiponja je samo najnoviji primjer superheroja nastalih na strip scenama zemalja bivše Jugoslavije, koji su uglavnom imali propagandni karakter tokom ratova devedesetih godina.

Hrvatski "predstavnik" je bio Super Hrvoje, kameni čovjek čiji je glavni neprijatelj srbočetnička armada. Autori su bili Siniša Ercegovac i Nikola Listeš, a izdavač Slobodna Dalmacija iz Splita. Nastao je u junu 1992. godine tokom rata u SFRJ.

Super Hrvoje je imao mnoge supermoći, poput mogućnosti da ispaljuje kamenje iz dlanova (kao Spajdermen mreže) ili da se stopi s bilo kojom kamenom površinom.

Objavljen je samo jedan broj stripa, a serija nije nastavljena zbog finansijskog neuspjeha. Koautor stripa Nikola Listeš tvrdi da je "Super Hrvoje" danas veoma tražen među kolekcionarima, posebno u Srbiji.

Bosmen (ili Bosman) je bosanskohercegovački strip iz 1994. godine, nastao tokom rata u bivšoj Jugoslaviji. Autori su bili scenarista Jusuf Hasanbegović i crtač Ozren Pavlović, a izdavač PP Hasanbegović Trans International-Sarajevo.

U centru pažnje je mladić Bosmen, koji se bori protiv "najezde podivljalih četnika", koji žele da zauzmu Sarajevo.

Srpska verzija ratnopropagandnog stripa bile su "Knindže", izdanje o "Vitezovima srpske krajine". Strip je izlazio tokom jeseni 1991. godine i objavljena su samo (ili čak?) dva broja.

Glavni junaci ovog stripa su Knindže, koji se bore za slobodu "srpske krajine", a nose imena iz srpskih epskih pjesama (Sava, Radojica, Milica, Grujica, Starina Novak). Knindže se zaklinju u svetosavlje i patrijarhalni život, ali imaju mafijaško iskustvo, vladaju oružjem i borilačkim vještinama, savršeno znaju strane jezike...

Hrvati su, naravno, prikazani kao "srbožderske horde", koje ne biraju sredstva da unište Srbe.