vijesti
52

Sarajevo: Djeca još uvijek ne mogu krenuti u vrtiće, očajni roditelji uzimaju bolovanja

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sarajevski mališani još uvijek ne mogu krenuti u vrtiće u sklopu javne ustanove Djeca Sarajeva, budući da se čeka odluka članova upravnog odbora ove ustanove čiji je zadatak da reguliše žalbe roditelja, te napravi listu sa konačnim spiskom imena.

Nakon što su članovi Upravnog odbora JU Djeca Sarajeva dali ostavke, čime je onemogućen upis mališana u sarajevske vrtiće, Vlada Kantona Sarajevo je na hitnoj sjednici održano 15. septembra imenovala nove vršioce dužnosti članova Upravnog odbora ove ustanove.

Premijer KS Dino Konaković je potvrdio kako će u narednim danima biti donesena odluka o prijemu novih odgajatelja u JU Djeca Sarajeva, što bi omogućilo upis još oko 300 mališana u vrtiće.

Od početka prošle sedmice iz JU Djeca Sarajeva obećavaju kako će do kraja sedmice žalbe biti riješene, međutim još uvijek se ništa ne dešava.

"Roditelji su u panici, moraju otvarati bolovanja, izostajati sa poslova... ovo što su dopustili zaista prevazilazi sve granice. Njihovi propusti imaju velike posljedice na nas", ispričala je jedna čitateljica portala Klix.ba.

Međutim, novih informacija iz JU Djeca Sarajeva, kao ni podataka o tome kad će roditelji znati konačnu odluku o tome da li svoju djecu mogu upisati u vrtiće, još uvijek nema.

"Čekamo da završe konačnu listu primljene djece, a dok se to ne desi, ne možemo znati ništa. Svi čekamo i nadamo se da će ta lista biti gotova svakog trenutka. Nadamo da ćemo do Bajrama imati bar neke informacije", kazala nam je jedna od uposlenica JU Djeca Sarajeva.

Podsjećamo, rezultati prethodnog javnog poziva za upis djece u JU Djeca Sarajeva su poništeni jer su postojale sumnje da je javni poziv namješten, pa je stoga vlada Kantona Sarajevo donijela odluku da objavi novi.

Bivši Upravni odbor ove ustanove trebao je razmotriti uložene žalbe roditelja, te finalizirati listu djece primljene u sarajevske vrtiće. Plan je bio da novoupisana djeca u vrtiće krenu 15. septembra.

Ipak, nakon ostavke Upravnog odbora, ovaj je rok produžen, što je izazvalo veliki problem