Regija
2

Zukorlić voli dijasporu i dijaspora voli njega: U Frankfurtu mu donirali 733.000 eura

Piše: E. G.
Sandžački muftija Muamer Zukorlić voli dijasporu i dijaspora voli njega. Dijaspora ne žali odriješiti kesu, a muftija se ne libi tražiti i tako se zajedno svako malo nađu na donatorskim večerama po bijelom svijetu.

Tako je muftija zavodnik, kako ga opisuju brojni stanovnici Novog Pazara, i ovog vikenda imao uspješnu donatorsku večeru u Frankfurtu, na kojoj je prikupio nevjerovatnih 733.000 eura.

U organizaciji Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF), Zajednice sandžačke dijaspore (ZSD) i Sandžak biznis asocijacije (SABA) je održana manifestacija "Kapija Peštera", na kojoj je upriličena donatorska večer za Islamski kulturni centar u Dugoj Poljani, kao i obnovu Arap-džamije u Novom Pazaru.

"Na donatorskoj večeri je zapisana donacija od velikg broja vakifa u iznosu od 633.000 eura za Kapiju Pešteri i 100.000 eura za obnovu Arap-džamije. Iznos i dalje nije konačan, jer se veliki broj donatora naknadno javlja", piše na stranici Svjetskog bošnjačkog kongresa.

Tako su organizatori okupljenima kazali da su često na putu u obilasku dijaspore i prikupljanja novca od nje za izgradnju raznih kulturnih i vjerskih objekata.

Prisutnima je također obznanjeno da je u sarajevskoj Strossmayerovoj ulici opremljen prostor od 160 metara kvadratnih, koji će služiti kao sjedište Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, a svečano otvaranje je za 15-ak dana.

Gosti iz domovine su se požalili dobrotvorima domaćinima kako ih napadaju mediji u Sarajevu i Beogradu, ali i neki sandžački, a sve s ciljem da im poremete planove u vezi s donatorskim večerama. Tako je rečeno da su "zlobni mediji" upravo s tim ciljem objavili da se muftija ženi po treći put.

Ova putujuća sandžačka grupa već za nekoliko dana ide u Švedsku, a onda će do Švicarske, pa do Hrvatske i Makedonije. Sve to do Nove godine. Ali, to nije sve.

"Ako budu slijedili ovu medijsku hajku, kao što do sada rade, a imajući u vidu ove skupove što slijede, muftija će se onda do Nove godine morati još četiri puta ženiti", kazao je prisutnima Hako Duljević, predsjednik BNF-a.

Međutim, nije jasno čemu tolika uzbuna zbog pisanja o muftijinim ženama, kad i sam muftija voli u javnim nastupima spomenuti žene i misli da i one vole njega. Tako je u predizbornoj kampanji, kada se kandidirao za predsjednika Srbije, što su mnogi shvatili kao prvorazredno narušavanje ugleda Islamske zajednice, Zukorlić kazao da ozbiljno računa na glasove žena.

"Računam na glasove pripadnika srednje klase, ljudi koji nisu opterećeni neposrednim interesima, ili previše opterećeni sopstvenim nacionalizmom… I ozbiljno računam na žensku populaciju", kazao je Zukorlić gostujući na jednoj od ovdašnjih televizija.

Na donatorskoj večeri u Frankfurtu Zukorlić je objasnio zbog čega ne prikuplja donacije za otvaranje fabrika, već za izgradnju džamija.

"Zlobnici su me prozivali više puta. Kažu, zar nije bilo preče otvoriti fabriku, pa zaposliti ljude. Nisam kompetentan odgovoriti na to pitanje. Ali, odmah sam pomislio kako bi to izgledalo kada bi muftija imao donatorsku večeru za otvaranje fabrike. Mislim da bi svi skočili da me osude, jer se mješam u posao političara. Rekli bi: Zašto to radiš, samo još to ti je ostalo, nema u šta se nisi upetljao. Onda ja ne bih još i to da im uznem", kazao je Zukorlić, dodajući kako čak i da to uradi, čemu to služi kad na čelo fabrika dođu lopovi koji ih opljačkaju.

Pričao je muftija još o medijima, vampirima koji protiv njega vode medijsku hajku. Sve u svemu, Zukorlić je držao podugačak monolog, u kojem je mnogo toga kazao, što možete pogledati u videu, gdje između ostalog kaže, kako ne bi bio u koži onima koji vode hajku protiv njega kada se obznani koliko novca je skupljeno u Frankfurtu.

No, ovog puta smo ostali uskraćeni za muftijin show "Večeras ne važi sitno", kakav je imao u Luksemburgu kada je poručio da prima donacije samo od 500 eura pa naviše.