Regija
0

Zdravko Mamić izašao iz pritvora

FENA
Zdravko Mamić (Foto: Arhiv/AFP)
Zdravko Mamić (Foto: Arhiv/AFP)
Izvršni predsjednik zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić izašao je oko 16,30 sati iz istražnog zatvora u Remetincu nakon što je ranije tijekom dana njegova obrana dokazala da je položio kauciju ukupne vrijednosti 14 miliona kuna.

Najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa, osumnjičenog za izvlačenje miliona iz kluba kojemu je na čelu, ispred zatvora gdje je u ovom navratu proveo mjesec dana dočekao je Dinamov autobus te tridesetak poklonika.

Za odbranu sa slobode Mamić je na sudski račun položio nešto više od 6,3 miliona kuna u gotovini, dok je u zemljišnim knjigama upisano založno pravo na kuću u Samoboru koja je procijenjena na 7,63 miliona kuna.

Prije puštanja iz zatvora Mamić je u 14 sati doveden na zagrebački Županijski sud gdje je sutkinji istrage obećao da će se na slobodi pridržavati mjera opreza. Među mjerama je i zabrana kontaktiranja sa svjedocima uključujući i njegovog brata, Dinamovog trenera, Zorana Mamića.

Na sudu je poslijepodne održano i ročište na kojem je za dva mjeseca produžen istražni zatvor osumnjičenom poduzetniku Igoru Kroti koji jedini nije ponudio kauciju za odbranu sa slobode.

U četvrtak je iz Remetinca izašao Mamićev sin Mario, nakon što je uplatio pet miliona kuna na ime kaucije. Poduzetniku Sandru Stipančiću također je omogućena odbrana sa slobode uz kauciju od 4 miliona kuna u nekretnini. Peti osumnjičenik za izvlačenje novca iz Dinama, izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović, od početka istrage se brani sa slobode.

Uskok sumnja da je iz Dinama ukupno izvučeno preko 200 milijuna kuna.