Teške povrede ostale nekažnjene
0

Zastarjela tužba protiv Marka Miloševića

SRNA
Marko Milošević
Marko Milošević
Sudija Gordana Vidojković odbila je tužbeni zahtjev Nebojše Sokolovića iz pokreta "Otpor" i oslobodila krivice Marka Miloševića i petoricu njegovih saradnika koji su bili optuženi za nanošenje teških povreda prije 11 godina, a oslobođeni su zbog apsolutne zastarjelosti krivičnog djela.

U dokaznom postupku, međutim, nije utvrđeno da su Sokoloviću prije 11 godina nanesene teže povrede koje su ugrozile njegov život ili ostavile trajne posledice.

Sud nije prihvatio zahtjev da Sokolović bude neposredno medicinski pregledan, a vještačenje povreda izvršeno je na osnovu medicinske dokumentacije iz 2000. godine. Trojica članova "Otpora" u Požarevcu Nebojša Sokolović, Radojko Luković i Momčilo Veljković pretučena su 2. maja 2000. godine u centru Požarevca. Sokolović i Luković tada su teže povrijeđeni.

Vijeće sudije Vidojkovića 2008. oslobodilo je petoricu Miloševićevih saradnika optužbi za nanošenje težih povreda Lukoviću i Sokoloviću, a odbijena je tužba protiv Marka Miloševića koji je sin nekadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića. Naredne godine je Okružni sud ukinuo rješenje, a tadašnji Opštinski sud, prije ponovnog odlučivanja obustavio je postupak po tužbi Lukovića koji je u međuvremenu preminuo.

I ovo rješenje ukinuo je Okružni sud, ali je vijeće sudije Vidojković ponovo donijelo identično rješenje. Poslije ponavljanja žalbe, Apelacioni sud je tri dana prije nastupanja apsolutne zastarjelosti, potvrdio rješenje prvostepenog suda, da bi nakon toga Osnovni sud obustavio postupak i u odnosu na oštećenog Sokolovića. Apelacioni sud u Beogradu poništio je to rješenje. Postupak se vodi od 2001. godine, a tužilaštvo je dva puta odbilo da preuzme gonjenje.