Regija
0

Zaključak Vlade Srbije o putnim ispravama izdatim na Kosovu

FENA
Zaključak Vlade Srbije kojim je Ministarstvu unutrašnjih poslova naložila da se stranim državljanima koji u putnim ispravama imaju pečat "Republika Kosovo", a ne UNMIK administracije, prije ulaska u Srbiju pečat poništi i da se pasoš ovjeri graničnim pečatom Republike Srbije, objavljeno je u najnovijem "Službenom glasniku".

"Nalaže se Ministarstvu unutrašnjih poslova da stranim državljanima koji u putnim ispravama, umjesto pečata UNMIK administracije, imaju utisnut pečat sa natpisom 'Republika Kosovo', prije dozvole ulaska u Republiku Srbiju poništi pečat s natpisom 'Republika Kosovo' otiskivanjem štambilja 'Poništeno - Annule' i ovjeri putnu ispravu graničnim pečatom Republike Srbije", precizirano je u tom zaključku Vlade, prenio je Tanjug.

Vlada Srbije je odluku o tom nalogu MUP-u donijela na sjednici 17. jula, pošto je prošlog mjeseca na Kosovu počela ovjera pasoša pečatom "Republike Kosovo".

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Zenun Pajaziti je, krajem juna, na prištinskom aerodromu, pečatom "Republike Kosovo" "ovjerio" prvi pasoš, označivši time početak korištenja pečata na svim administrativnim prijelazima Kosova.