Regija
11

Vučić: Zatvaranje Bajakova "skandal"; Milanović: Malo olabavite dečki, sve ćemo riješiti

FENA
Srbijanski premijer Aleksandar Vučić nazvao je u utorak zatvaranje prijelaza Bajakovo "skandalom neviđenih razmjera", a za objašnjenja hrvatske strane o razlozima zatvaranja tog graničnog prijelaza za teretni promet rekao da spadaju "u zonu sumraka".

Vučić je, kako kaže, šokiran odgovorom Hrvatske da Srbija pola izbjeglica preusmjeri prema Mađarskoj kako bi bio deblokiran teretni promet na Bajakovu, misleći pritom na objašnjenje hrvatskog ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića koji je u ponedjeljak navečer u emisiji RTL Direkt rekao da priljev izbjeglica ne popušta i da je spreman, bude li potrebno, i potpuno zatvoriti granični prijelaz Bajakovo, koji je već zatvoren za teretni promet.

"Srbija to neće uraditi jer ona tim ljudima ne govori gdje trebaju ići, već oni sami to odlučuju", kazao je Vučić, ponovivši da je odluka Hrvatske o zatvaranju prijelaza Bajakovo "katastrofa za cijelu regiju".

Ocijenivši da se kod zatvaranja Bajakova radi o "skandalu međunarodnih razmjera" i da je "Hrvatska prekršila sve europske sporazume i direktive", srbijanski premijer najavio je da će, ako Europska unija ne reagira do 14 sati, Srbija poduzeti mjere kojima će zaštititi sebe i svoju privredu

Srbijanska vlada danas će na vanrednoj sjednici u 14:30 odlučiti kako i kojim mjerama će reagirati na odluku hrvatskih vlasti o zatvaranju prijelaza Bajakovo-Batrovci za teretni promet.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova kazao je sinoć, vezano uz zatvaranje Bajakova, kako "očito da priča o tome da bi otvoreni mađarski prijelazi trebali biti mjesto za prolaz tih ljudi direktno u Mađarsku ne vrijedi".

"Niko me ne može uvjeriti da baš nijedna osoba ne prelazi iz Srbije u Mađarsku. Mislim da je savršeno jasno da se radi o organiziranoj akciji prevoženja izbjeglica direktno prema Hrvatskoj", kazao je Ostojić pozvavši Srbiju da ljude koji autobusima stižu iz Grčke i Makedonije usmjeri prema Horgošu 1 i Horgošu 2.

Hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je u međuvremenu u utorak Srbiji "da malo snizi ton", nakon što je srbijanski premijer zatraživši otvaranje Bajakova zaprijetio da će u suprotnom Beograd tražiti međunarodnu zaštitu ili uvesti protumjere.

Ocijenio je da je zatvaranjem Bajakova učinjena veća ekonomska šteta srbijanskom nego hrvatskom gospodarstvu.

"To nije dobro, ali u ovom trenutku moramo poslati jasnu poruku. Pa nismo budale, vidimo šta rade. Vidimo šta rade i u kakvom su dogovoru s Budimpeštom. Malo olabavite dečki, sve ćemo riješiti", poručio je.