Regija
1

Vučić za savjetnike traži bivše saradnike Thatcher, Mayora i Blaira

FENA
Aleksandar Vučić (Foto: AFP)
Aleksandar Vučić (Foto: AFP)
Srbijanski potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić razgovarao je s dvojicom britanskih političara i stručnjaka o mogućnosti da budu njegovi savjetnici za ekonomiju.

Beogradski list "Danas", pozivajući se na neimenovane izvore u Londonu piše kako konačni dogovor o angažiranju britanskih stručnjaka Stephena Byersa i Petera Lilleya još nije postignut, ali će se konzultacije vjerojatno nastaviti.

Sagovornici iz Londona, bliski Foreign Officeu, procjenjuju da je među Vučićevim razlozima što kao potencijalne saradnike traži britanske stručnjake i činjenica da će aktuelni amnasador Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu Michael Davenport u septembru preuzeti dužnost šefa Delegacije EU-a u Srbiji, pa bi "snažna britanska veza mogla i te kako biti korisna srpskoj vladi".

List ukazuje i na zanimljivu činjenicu da su Byers i Lilley istaknuti članovi britanske političke scene, ali iz različitih stranaka – prvi je laburist i nekadašnji član vlade Tonya Blaira, dok je drugi konzervativac i obnašao je dužnosti u vladama Margaret Thatcher i Johna Mayora, a trenutno je zastupnik konzervativaca u britanskom parlamentu.

Nakon što je i sam Aleksandar Vučić nedavno izjavio da će u vladi Srbije biti angažirani stručnjaci iz inozemstva, te potvrdio da je o tome već bilo razgovora s nekadašnjim prvim čovjekom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquem Strauss Kahnom, srbijanski mediji su otvorili pitanja o tome hoće li strancima biti namijenjena mjesta savjetnika ili možda i ministarski portfelji. Kako ustav i zakon predviđaju da dužnosti ministara mogu obnašati isključivo državljane Srbije, zasad još nema službenih odgovora i objašnjenja.

Završnica dugo najavljivane rekonstrukcije vlade Srbije očekuje se koncem augusta, a prije nego li novi sastav vlade bude predložen parlamentu, znat će se vjerojatno i ko bi od stranaca mogao biti u preustrojenoj vladi Ivice Dačića.

List podsjeća da Aleksandar Vučić posljednjih sedmica vodi "intenzivne razgovore sa stručnjacima za financije i ekonomiju iz više europskih zemalja", kako bi ih angažirao u vladi Srbije.

Nakon što su tokom pregovora o rekonstrukciji vlade iz vladajuće koalicije Dačićevi socijalisti (SPS) i Vučićevi naprednjaci (SNS) izbacili trećeg člana - vođu Ujedinjenih regiona Srbije i aktuealnog ministra financija i gospodarstva Mlađana Dinkića, spekulira se da će ova dva resora podijeliti upravo Dačić i Vučić.

Vučić, kojeg na političkoj sceni Srbije mnogi doživljavaju kao premijera iz sjene, ranije je u intervjuima isticao kako mu pomisao na loše stanje u ekonomiji i privredi stvara "noćne more", pa se njegovo angažiranje na dovođenju stručnjaka iz inozemstva tumači kao korak koji bi trebao pomoći ozdravljenju ekonomije i stabilizaciji državnog budžeta.