Regija
11

Vučić: Srbija ne može da šuti na povampirenje ustaštva i nacizma u Hrvatskoj

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija ne može da šuti na povampirenje ustaštva i nacizma u susjednoj Hrvatskoj.

Vučić je u Skupštini Srbije tokom rasprave o novoj Vladi odbacio kritike iz Hrvatske povodom njegove izjave da Srbija nikada više neće dozvoliti neku novu "Oluju", te je ponovio da Srbija nije i neće biti ničiji džak za udaranje.

On je napomenuo da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom, kao i da danas ima mnogo veći ugled, ali da su to zaboravili "oni koji su mislili da je moguće da Srbiju lako slome zato što su članica EU i NATO".

"Neću da prihvatam izjave bivšeg predsednika Hrvatske koji je mene osudio zbog toga što sam rekao da smo dovoljno jaki i da više nikada nikome nećemo dozvoliti neku novu Oluju. Je li to zločin? Je li to neko priželjkuje neku novu Oluju", rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

Vučić je istakao da je, umjesto suđenja najvećem nacističkom zlikovcu Anti Paveliću, suđeno kardinalu Alojziju Stepincu za koga su znali da ne može da dobije smrtnu kaznu jer su znali da "nije lično učestvovao u klanju i izvršenju zločina", ali to njegovu odgovornost ne umanjuje ni na koji način.

"Stepinac je sebe uvjerio da je nevin, a jedini put kada je govorio protiv nacista bilo je kada su mu brata ubili Nijemci, koji su nerijetko strijeljali najveće ustaške zlikovce. Recimo u Prijedoru su strijeljali šestoricu ustaša, jer nikada nisu vidjeli takve krvnike", rekao je Vučić.

On je podsjetio i da je Stepinac 1944. godine primio najviše odlikovanje ustaške države direktno od Pavelića.

"U februaru 1945. godine, kako danas njihovi pjevači Thompson i ostali tepaju, Maks (Luburić) i njegovi mesari šetali su u Jasenovcu. Beograd je bio oslobođen u oktobru 1944. godine, a oni su u februaru 1945. godine šetali Jasenovcem, klali i ubijali Srbe, mislili da pobjeđuju i da je samo pitanje trenutka kada će se oporaviti nacistička armija", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da su britanske i američke službe, "moguće čak i istočne službe" prevodile Antu Pavelića "pacovskim kanalima" preko više zemalja do Paragvaja, da bi u Španiji umro kao slobodan građanin.

Prema njegovim riječima, za budućnost Srbije je od ključnog značaja da se zaštiti mudrom i racionalnom politikom, a za to je potrebno da se dobro poznaje odnos snaga u svijetu.

Vučić smatra da će u budućnosti biti još mnogo problema za Srbiju, kojoj "ne idu na ruku" ni prilike u svijetu, ali je naglasio da Srbija danas može da utjiče na sprječavanju svakoga ko bi želio da joj ugrozi suverenitet i teritorijalni integritet.