Regija
15

Vučić o nemirima u BiH: Nasilje ne vodi ničemu, nesuglasice rješavati na izborima

Klix.ba
Aleksandar Vučić (Foto: AFP)
Aleksandar Vučić (Foto: AFP)
Prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas da prebijanje, nasilje, huliganstvo, paljenje i rušenje zgrada ne vodi ničemu dobrom i da se sve razlike između političkih rivala, i u BiH, pa i Srbiji, rješavaju u demokratskoj i fer proceduri na izborima, prenosi Tanjug.

Vučić je rekao da je pitanje političke, ekonomske i socijalne stabilnosti RS ključno pitanje za Srbiju i da će se svim snagama takva vrsta stabilnosti podupirati.

"Nema potrebe da paljenjem zgrada, nasiljem, prebijanjem policajaca rješavamo političke probleme. Srbija želi stabilnost u regionu i to je od presudnog značaja", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije sa liderima dvije najjače stranke u RS, Miloradom Dodikom i Mladenom Bosićem.

Vučić je dodao da je Srbija jedna od rijetkih zemalja u regionu koja nije bila izložena bilo kakvoj nestabilnosti u prethodnih godinu i po dana i da je to ključni razlog zašto je Srbija napredovala, što joj je priznato i u svijetu.

"Srbija, u skladu sa Dejtonom, ima određenu, ne beznačajnu ulogu u njegovom provođenju, naš narod koji živi zapadno od Drine uvijek je zainteresovan za mišljenje države Srbije, a naša želja je da sačuvamo stabilnost u reginu, kako političku, tako i ekonomsku. Zainteresovani smo za stabilnost Republike Srpske ali bez miješanja u unutar stranačke stvari BiH", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, interes Srbije je i da se sačuva dobra budućnost RS.

Vučić je rekao da je saslušao viđenja i poglede Dodika i Mladena Bosića, da je razumeo šta oni misle o ekonomskoj i poltiičkoj sitauaciji u RS i izneo stavove Srbije.

"Uspjeli smo da se usaglasimo da je pitanje političke, ekonomske i socijalne stabilnosti ključno pitanje za sve nas i da ćemo svim svojim snagama takvu vrstu stabilnosti podupirati", rekao je Vučić.

Republika Srpska će u oktobru imati izbore i priliku da kaže šta misli, dodao je on. Paljenje, nasilje i huliganstvo ne vodi ničemu dobrom i za to bismo, na kraju krajeva, morali da nalazimo novac, poručio je Vučić.